Kohlra német és európai hazafiként emlékeznek

Vlagyimir Putyin: Csodáltam bölcsességét, a néhai kancellár képes volt kiegyensúlyozott, előremutató döntéseket hozni még a legnehezebb helyzetekben is

Őry Mariann – 2017.06.19. 01:30 –

Pénteki halála óta Helmut Kohl egykori német kancellárt gyászolja a világ, történelmi szerepét több ország vezetője is méltatta a hétvégén.

Merkel 20170618 „Sokkal tartozunk neki” – Angela Merkel fejet hajtott egykori mentora előtt (Fotó: Reuters - Hannibal Hanschke)

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton újságíróknak nyilatkozva azt mondta: Helmut Kohl első találkozásukkor nagyon erős benyomást tett rá, olyan államférfi volt, aki nem választásról választásra élt. A TASZSZ orosz hírügynökség tudósítása szerint azt hangsúlyozta, Kohlnak igaza volt abban, hogy a hidegháborúnak vége, és eljött az ideje Oroszország és a Nyugat együttműködésének, Moszkva pedig készen áll rá. Megjegyezte, erre nyugati partnereiknek is késznek kell lenniük, s el kell felejteniük „a múlt fóbiáit”. A német állam- és kormányfőnek írt részvéttáviratában hangsúlyozta: Kohlnak kulcs­szerepe volt a hidegháború lezárásában és a német újraegyesítésben. „Őszintén csodáltam a bölcsességét, azt, hogy képes volt kiegyensúlyozott, előremutató döntéseket hozni még a legnehezebb helyzetekben is” – írta. Washingtoni idő szerint péntek este Donald Trump amerikai elnök is részvétét fejezte ki, a Fehér Ház közleménye szerint így fogalmazott: „Kohl kancellár az Egyesült Államok barátja és szövetségese volt, miközben 16 döntő jelentőségű éven át irányította Németországot”.

Az Euronews a néhai kancellár egyik legközelebbi tanácsadójával, Joachim Bitterlichhel készített interjút. A diplomata kiemelte, Kohl számára nagyon fontos volt, hogy felkészítse Németországot a jövőre, s politikusi pályáját végigkísérte első számú célja: a német újraegyesítés, amely szerinte nem lett volna lehetséges az ország európai integrációja nélkül. Ennek, mutatott rá Bitterlich, sarokköve volt a francia–német megbékélés, s óriási szerencse, hogy Francois Mitterand személyében Kohl partnerre lelt.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerint Helmut Kohl európai szintű búcsúztatását az Európai Parlamentben kellene megtartani két héten belül.

Angela Merkel kancellár is írt tegnap Kohl emlékkönyvébe a berlini kancellárián. Úgy fogalmazott, fejet hajt Kohl előtt, akinek sokkal tartoznak a németek. „Egy nagy német és egy nagy európai távozott közülünk”, akinek „mindenkinél nagyobb része volt hazánk újraegyesítésében és Európa egyesítésében”.