Népvándorlás Afrikából

Angela Merkel és Ferenc pápa ismét a „falak ledöntését” sürgette – Százmilliós tömegeket indíthat el a globális felmelegedés

Harle Szilvia – 2017.06.19. 01:29 –

Ausztriában újabb vita tört ki a kormánytagok között, ezúttal Sebastian Kurz külügyminiszter azon javaslata miatt, amely lezárná a földközi-tengeri útvonalat. Egy frissen ismertetett felmérés szerint pedig az európaiak többsége nem ért egyet az unió migrációs politikájával.

migráció 20170618 Nem csökken a migrációs nyomás Afrikából (Fotó: Reuters - Stefano Rellandini)

Belpolitikai vitát váltott ki Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter ötlete, amely szerint le kell zárni a földközi-tengeri migrációs útvonalat. Christian Kern osztrák kancellár populistának minősítette az ötletet, és hiányolta a tervezet konkrét lépéseit. Az Osztrák Néppártot vezető Sebastian Kurz két héttel ezelőtt beszélt a javaslatról, s elképzelése szerint a Földközi-tengeren megmentett menedékkérőket tunéziai vagy egyiptomi befogadó központokban kellene elhelyezni.

A Falter című osztrák lap főszerkesztője szerint Christian Kern szociáldemokrata kancellár egy múlt csütörtöki háttérbeszélgetésen azt mondta, nem ellenzi a földközi-tengeri útvonal lezárását, de egyelőre nem látja, ez hogyan lenne kivitelezhető. „Támogatom az ingyen sört is és a bérek adóterheinek csökkentését – ha valaki elárulja, hogy ez hogyan lenne megoldható” – jegyezte meg Kern a beszámoló szerint. „Nem értem a kancellár kijelentését, egyetértést szeretnék a kormányban” – mondta a Kuriernek Sebastian Kurz, majd hozzátette: „Déjà vu érzésem van, a balkáni útzárról szóló korábbi ötletet is először támadták, embertelennek bélyegezték, majd hetekkel később kiderült, hogy ez a jó megoldás.”

Afrikáról, a párizsi klímaegyezményről és multilaterális politikai és társadalmi kérdésekről is szó volt Ferenc pápa és Angela Merkel szombati vatikáni találkozóján. Merkel a pápával folytatott, a vatikáni protokoll szerint hosszúnak számító, negyvenperces megbeszélését követően újságírók előtt sajnálatát fejezte ki, hogy az Egyesült Államok kilépett a globális felmelegedés mérséklésére kidolgozott egyezményből. A katolikus egyházfő és a német kancellár emellett a „falak ledöntésének” szükségességét hangsúlyozta. Angela Merkel látogatása során Pietro Parolin szentszéki államtitkárral is egyeztetett az aktuális nemzetközi kérdésekről.

Ferenc pápa vasárnap az ENSZ menekültek világnapjának alkalmából arra szólította fel a hívőket, hogy fogadják be a menekülteket, és tanuljanak személyes történeteikből, ami eloszlathatja a velük kapcsolatos félelmeket és „torz” ideológiákat. Egyúttal imát mondott mindazokért, akik a háború és az üldöztetés elől menekülve veszítették életüket.

Százmilliós migránsáradat indulhat meg Afrikából, amennyiben nem sikerül a globális felmelegedést két fokra korlátozni – mondta Thomas Müller német szövetségi fejlesztési miniszter a Bild am Sonntagnak. A bajor Keresztényszocialista Unió (CSU) politikusa felhívta a figyelmet a jelentős népességnövekedésre a kontinensen, s mint mondta, egymillióval nő a népesség hetente, és azoknak az embereknek sürgősen meg kellene teremteni a gazdasági perspektívákat saját hazájukban. „Ha mindent úgy folytatunk, ahogy eddig, Afrika sok régiójában az embereknek nem lesz más választásuk, mint elindulni északra” – fogalmazott.

Hat csónakból összesen 908 ázsiai és afrikai bevándorlót mentettek ki a Földközi-tengeren péntek hajnalban a líbiai parti őrség egységei, és vissza is vitték őket Líbiába – közölte szombaton az észak-afrikai ország haditengerészete. A migránsok között 25 gyermek és 98 nő is volt, köztük heten várandósak. Az olasz parti őrség szombaton arról számolt be, hogy egyetlen nap leforgása alatt 2500 embert mentett ki a tengerből.

A washingtoni Pew Research Center június 15-én adta ki legfrissebb, európai témákat feldolgozó felmérésének eredményeit. Az uniós tagállamok lakosainak jelentős része a nemzeti kormányokra, és nem az Európai Unióra bízná a kontinenst fenyegető illegális bevándorlás kezelését. Németországban például a válaszadók 75 százaléka szerint az ország kormányának kellene döntenie a kérdésről. Az eredmények alapján az európai polgárok többsége szinte egyáltalán nem ért egyet a brüsszeli menekültügyi megoldásokkal. Főként az olyan országok – mint Görögország vagy Olaszország – lakosai gondolkodnak így, ahová naponta több ezer illegális bevándorló érkezik.


Kevesen tüntettek a terror ellen

A várt tízezer ember helyett csak két-háromezer ember ment el arra a kölni tüntetésre, amelyen a Németországban élő muszlimok a terrorizmus ellen tiltakoztak szombaton – írja a Der Spiegel című német lap online kiadása. A szervezők az elmúlt időszakban Európában történt terrortámadások után azt szerették volna megmutatni, hogy a Németországban élő muszlimok elutasítják az iszlamista terrorizmust. Thomas de Maiziere belügyminiszter és Heiko Maas igazságügyi miniszter is bírálta Németország egyik legnagyobb iszlám egyesületét, a Ditibet, mert lemondta a részvételt. Távolmaradásukat azzal indokolták, hogy a muszlim antiterrorista tüntetések megbélyegzik a muszlimokat.