Abszolút többséget szerzett Macron pártja

A francia választások második fordulójában is rendkívül kevesen mentek el szavazni, előre borítékolták az eredményt

Őry Mariann – 2017.06.19. 01:26 –

Az elsőnél is alacsonyabb részvétel mellett tartották meg a francia nemzetgyűlési választások második fordulóját, 17 óráig a jogosultak 35,5 százaléka adta le a voksát.

Az előrejelzéseknek megfelelően győzelmet aratott az egy hónappal ezelőtt államfővé választott Emmanuel Macron A Köztársaság Lendületben (LREM) nevű mozgalma az exit pollok felmérése szerint. Macron centrista pártja és szövetségese, a liberális MoDem összesen 355–360 mandátumot szerzett az 577 fős alsóházban. Az elnök mögött álló erőknek így 61 százalékos többsége lesz. A jobbközép Köztársaságiak 125–133, a jobboldali Nemzeti Front 6–8, a radikális baloldali szövetség 26–30, a Szocialista Párt pedig 46–49 mandátumot szerzett.

A franciák az elmúlt hat hétben már negyedszerre választottak, a hosszú kampányok miatt pedig a választók mostanra láthatóan elfáradtak. Megfigyelők szerint az is szerepet játszhat az alacsony részvételben, hogy Macron jelentős győzelmét már eleve tényként kezelték.

Macron nagyarányú győzelme lehetővé teszi, hogy az elnök már a nyáron beindíthassa főbb reformjait: a munkajog lazítását a munkanélküliség csökkentése érdekében, a közélet erkölcsössé tételét célzó törvényeket és alkotmánymódosítást, valamint a terrorfenyegetettség miatt a 2015. november 13-i párizsi merényletsorozat éjszakáján bevezetett rendkívüli állapot hatodik meghosszabbítását, majd azt követően az új terrorellenes törvényt, amelynek célja, hogy november 1. után véget érjen a rendkívüli állapot.