Szankciók a palesztinok ellen

Három szervezet „verseng” a rendőrök elleni jeruzsálemi merényletért

Őry Mariann – 2017.06.19. 01:24 –

A jeruzsálemi Damaszkuszi kapunál pénteken két palesztin merénylő tüzet nyitott rendőrök egy csoportjára, a rendőrök viszonozták a tüzet. Egy harmadik támadó megkéselt egy 23 éves rendőrnőt, aki később belehalt sérüléseibe. A rendőrök mindhárom merénylőt agyonlőtték.

Tegnap Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő bejelentette, visszavonja a Ciszjordániában élő palesztinoknak a ramadán alkalmából családlátogatásokra kiadott, izraeli belépésre feljogosító engedélyeket. Sajátos módon, a merényleteket hamar három szervezet is magára vállalta. A támadók valamennyien a ciszjordániai, Rámalláh melletti Deir Abu-Masal faluból származó 18-19 éves fiatalok voltak. Pénteken az Iszlám Állam vállalta a felelősséget, másnap viszont jelentkezett a Hamász és Népi Front Palesztina Felszabadításért (PFLP) is. Az izraeli rendőrség szerint egyik fegyveres szervezethez sincs közük a támadóknak.

A modern terrorizmus világában nagyon fontos az PR – mutatott rá elemzésben a Washington Post, hangsúlyozva, hogy az Iszlám Állam mindenféle terrortámadást magára vállal, hogy befolyásosnak mutatkozzon, de más szervezek számára is kulcskérdés a toborzás. Nem csak fizikai, hanem ideológiai és médiaharctéren is küzdenek a terroristák. Az Iszlám Állam inkább a térség arab országaiban követ el támadásokat, egy sikeres izraeli akció azonban növelné presztízsét az arab világban. A cikk kitért arra is, hogy rendszerint bonyolult kihívást jelent a hatóságoknak kideríteni, kik a valódi felelősök.