Középpontban a kamatdöntő ülés

Hétindító. Kereseti statisztikát is közölnek

Gazsó Rita – 2017.06.19. 01:18 –

Itthon nem számítanak kamatváltoztatásra a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának ülésén. Az Egyesült Államokban a használt és az új lakásra vonatkozó értékesítési statisztikát is közölnek.
Itthon a legfontosabb esemény kedden a jegybank júniusi kamatdöntő ülése lesz. Elemzők arra számítanak, hogy a testület most is változatlanul hagyja a tavaly május óta 0,90 százalékon lévő alapkamatot. Kérdés, hogy a Fed huszonöt bázispontos kamatemelése a későbbiekben milyen hatást gyakorol itthon az irányadó rátára.

Szerdán jelenik meg a magyar bruttó bérek áprilisi statisztikája. Márciusban 12,8 százalékkal nőttek a hazai bruttó bérek az egy évvel korábbi adatokhoz képest, s a várakozások áprilisra tízszázalékos növekedéssel számolnak – mondta lapunknak Blahó Levente, a Raiffeisen Bank elemzője.

Szintén szerdán publikálja a Nemzetgazdasági Minisztérium a részletes adatokat az államháztartás központi alrendszerének május végi helyzetéről. A gyorstájékoztató szerint az államháztartás központi alrendszerének májusi hiánya 91,9 milliárd forintot, az első öthavi hiánya pedig 213,4 milliárd forintot tett ki.

Pénteken a kiskereskedelmi forgalom áprilisi alakulásának második becslését közli a Központi Statisztikai Hivatal. Az első becslés szerint áprilisban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,5 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva – főként a húsvét miatt – két százalékkal nőtt.

Rátérve a nemzetközi piacokra, az Egyesült Államokban a hét közepén lát napvilágot a használtlakás-értékesítési statisztika. Blahó Levente úgy fogalmazott: a korábbihoz hasonló, változatlan árszintet várnak, 5,54 millió lehet az eladott használt ingatlanok száma éves szinten. Az elemző szerint az elkövetkező időszakban inkább a lakásárak alakulására lesz érdemes figyelni, valamint arra, hogy a készletek nőnek vagy csökkennek-e a piacon. Pénteken jelennek meg az amerikai újlakás-értékesítés friss adatai. Itt a használt lakásokhoz hasonló tendencia tapasztalható: az előző havi hatszázezres értékesítést követően a friss adatok 580 ezres várakozást mutatnak éves szinten. Az elemző rávilágított arra, hogy ez nem túl jelentős különbség a korábbi év azonos időszakához képest, amely 565 ezres értékesítéssel zárult. Szerinte további, számottevő növekedéssel már nem lehet számolni az elkövetkezendő időszakban.

Szintén pénteken publikálják az előzetes francia, német és eurózónás beszerzésimenedzser-index mutatóit: Franciországnál 0,2 pontos növekedésre, Németország esetében 0,5 pontos, európai viszonylatban 0,2 pontnyi csökkenésre számítanak. A mutatók a bővülési tartományban vannak, így stabil gazdasági növekedésre utalnak.