Több pénz jut jövőre a mezőgazdaságnak

Harminc százalékkal emelkedik a következő esztendőben az iskolatej- és a gyümölcsfogyasztás-programok támogatása

GYV – 2017.06.19. 01:13 –

Csaknem 900 milliárd forint jut agrár- és vidékfejlesztési támogatásokra jövőre. Ez csaknem 51 milliárd forinttal több mint ebben az esztendőben.

Fazekas Sándor 20170618 Fazekas Sándor: Jövőre a Földművelésügyi Minisztérium költségvetése tíz százalékkal emelkedik (Fotó: Hegedüs Róbert)

Meg kell őrizni az agrártámogatások jelenlegi szintjét, a magyar gazdák csak a támogatásokkal együtt tudnak versenyképesen termelni. Ezért a közös uniós agrárpolitika 2020 utáni jövőjéről folytatott tárgyalásokon ezután is a leghatározottabban ki fogunk állni a gazdák érdekében – jelentette ki a földművelésügyi miniszter Szatmárcsekén. Fazekas Sándor hozzáfűzte: mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy az agrártámogatások haszonélvezői maguk a vásárlók. Ha – mint mondta – Magyarország számára elfogadhatatlan módon más célokra, például a migránsok letelepedésével kapcsolatos feladatok ellátására fordítanák a gazdáknak járó támogatások egy részét, az valamennyiünknek hátrányos lenne.

Ugyanakkor tolmácsolta a kormány elismerését a magyar gazdálkodóknak. Szavai szerint az elmúlt hét évben a magyar mezőgazdaság és gazdatársadalom bebizonyította, hogy nélküle nincs gazdasági és exportnövekedés. Néhány év alatt 55 ezer új munkahely jött létre az ágazatban, nőtt a mezőgazdaság kibocsátása. A költségvetés teherbíró képességétől függően, a 2014-ben elkezdett áfacsökkentés folytatódik, januártól a hal és a sertésbelsőség áfája csökken 27-ről öt százalékra.

A jövő évi költségvetésben az agrár- és vidékfejlesztési támogatások összege megközelíti a 900 milliárd forintot, ami 51 milliárd forinttal haladja meg az ideit – jelezte a miniszter. (A tárca a közelmúltban közölte lapunk megkeresésére, hogy csak az Európai Unió által térített közvetlen és egyéb piaci támogatások esetében az agrártárca 2018-ban összesen 425,5 milliárd forint kifizetésével kalkulál.)

Fazekas Sándor hangsúlyozta: az Országgyűlés által csütörtökön elfogadott 2018-as büdzsében a tárca költségvetése a megelőző évhez képest tíz százalékkal emelkedik. Az iskolatej- és gyümölcsfogyasztás támogatási programok harminc százalékkal többet fordítanak jövőre. Növekszik a szakiskolákra jutó források nagysága is, az állatbetegségek megelőzésére mintegy kétmilliárd forint jut, és tizennégymilliárddal nő a közvetlen termelői támogatások összege is. A cél: takarmányozásban is GMO-mentes legyen Magyarország – tudósított a távirati iroda.

Fazekas Sándor elmondta: a beruházásokra vonatkozó döntések a vidékfejlesztési programban hamarosan megjelennek, a földalapú támogatások utolsó részleteit pedig várhatóan határidőre kifizeti a Magyar Államkincstár.