A bécsi erdő mesélt Pécsnek

Véget ért a 17. Pécsi Országos Színházi Találkozó – Ónodi Eszter lett a legjobb színésznő

MH-összeállítás – 2017.06.19. 01:10 –

A Kodály Központban rendezett szombati díjkiosztó gálaesttel ért véget a 17. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT). Páva Zsolt, Pécs polgármestere a tíznapos esemény programjait értékelve kijelentette: újabb sikeres, felívelő időszak következik a fesztivál életében.
A budapesti Örkény Színház Mesél a bécsi erdő című produkciója lett a legjobb előadás a 17. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT), amelynek díjait a tíznapos fesztivált záró szombati gálaesten adták át — jelentette az MTI. A szakmai zsűri által legjobbnak értékelt darabhoz további három elismerés kapcsolódik: a legjobb női mellékszereplő díját Für Anikó, a legjobb színházi zenéért járó elismerést Kákonyi Árpád, a legjobb jelmez díját pedig Ignjatovic Kristina kapta. A legjobb női főszereplő díjával Ónodi Esztert tüntették ki a Katona József Színház Nóra – karácsony Helmeréknél című darabjában nyújtott alakításáért; a produkcióért Székely Kriszta megkapta a legjobb rendezőnek járó díjat. A legjobb férfi főszereplőnek idén Trill Zsoltot választotta a zsűri, aki a Gyulai Várszínház és a Nemzeti Színház közös produkciójában, Shakespeare III. Richárd című királydrámájában állt színpadra. Nagy Viktornak ítélték oda a legjobb férfi mellékszerepért járó díjat, ő a Kecskeméti Katona József Színház Apátlanul című darabjában lépett színre. A legjobb harminc év alatti női színésznek szóló elismerést a Weöres Sándor Színház művésze, Sodró Eliza érdemelte ki A falu rossza című műben nyújtott alakításáért, a férfikategóriában a III. Richárd-beli szerepéért Gyöngyösi Zoltánt díjazták. A falu rossza kapcsán Szerémi Zoltán kapta a Magyar Művészeti Akadémia színházművészeti tagozata által alapított alkotói elismerést – tájékoztattak a szervezők. Mint hozzátették, Bodor Johanna a Budapesti Operettszínház A chichagói hercegnő koreográfiájáért vehette át a kategória legjobbjának járó díjat, a legjobb írói és dramaturgi elismerést Wéber Kata és Boronkay Soma (Proton Színház: Látszatélet) vehette át. Ugyanezzel a darabbal érdemelte ki Ágh Márton a legjobb díszlet díját.

A Kodály Központban rendezett szombati díjkiosztó gálaesttel véget érő szemléről Pécs polgármestere, Páva Zsolt a gálán azt mondta: szerinte befejeződött „a különböző koncepciók összecsapása és a szekértáborok küzdelme”, amely korábban jellemezte a seregszemle lebonyolítását. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntőjében kiemelte: a fesztivál túl van azon az időszakon, amikor „kérdés volt, hogy lesz-e POSZT, vagy így lesz-e POSZT”. A közönség letette a voksot a seregszemle szükségessége és jelenlegi működési módja mellett – hangsúlyozta. Kitért arra is, hogy a zsűrik „egységesen és közfelkiáltással” ítélték oda a díjakat.

Magyar Attila, a POSZT-ot szervező Pécsi Országos Színházi Fesztivál Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője a fesztivál elmúlt egy évét értékelve felelevenítette: létrehozták a POSZT írott versenyszabályzatát, majd szólt arról, hogy a zsűri 14 szakmai díjának egyenként 250 ezer forintos pénzösszegét a Magyar Művészeti Akadémia biztosítja. A versenyprogramokra 3000–3500 nézőnek tudnak jegyet biztosítani, míg a fesztiválprogram keretében további 7000–7500 látogatónak.

Az idei POSZT versenyprogramjában tizennégy előadás szerepelt, amelyeket Árkosi Árpád rendező és Kovács Dezső kritikus válogatott. A versenyprogram köré szerveződött a több mint harminc előadásnak otthont adó fesztivál, amelyen különböző műfajú darabok voltak láthatók.

A kísérőprogramokat Pécs belvárosban tartották, több koncertnek és előadásnak a Zsolnay Kulturális Negyed, illetve a Kodály Központ adott otthont.