Kiállításon a finn formatervezés és építészet elmúlt évszázada

Több mint száz tárgyat mutatnak be a Fuga Központban Budapesten

Péntek Orsolya – 2017.06.19. 01:09 –

Több mint száz tárgy és épület szemléltetésével mutatja be Finnország elmúlt száz évének építészetét és formatervezését az a vándorkiállítás, amely Echoes címmel június 29-én nyílik meg Budapesten, a Fuga – Kortárs Építészi Központban.
Az MTI tájékoztatása szerint a július 17-ig látható tárlatot Finnország függetlenségének százéves évfordulója alkalmából rendezik meg. A kiállítás nyolc témán – Csend, Fény és árnyék, Egyenlőség, Fejlődés, Emberalkotta, Tájkép, Hagyomány és Közösség – keresztül mutatja be a finn építészetet és iparművészetet. Finnország függetlenségének minden egyes évtizedéből összesen több mint száz tárgyat, valamint épületet mutatnak be, s kronológiailag leginkább az 1950-es és hatvanas évekre, valamint a jelen tárgyaira koncentrálnak. Mint írják, az évszakok váltakozása, a nagy távolságok és a zord természeti környezet arra sarkallták a finn iparművészeket, hogy egyszerűsített formanyelven, egyszerű anyagokból egyszerű és gyakorlatias, hétköznapi tárgyakat tervezzenek.

A kiállítás legfőbb célja ennek a különleges vonásnak, illetve a finn formatervezők sokszínű hozzáállásának a bemutatása. A kiállítást az ünnepi év során Pozsonyba, Prágába, Varsóba és Berlinbe is elviszik.