Újabb kameraerdő az Árpád hídnál

A műszerek feladata nem a gyorshajtók azonosítása, ugyanakkor látványosan visszaszorult a száguldozás

Csibra Tibor – 2017.06.19. 01:04 –

Nem bővítik egyelőre a szupertraffipaxok rendszerét, az Árpád híd és a Róbert Károly körút környékére kihelyezett, a VÉDA műszereire kísértetiesen hasonlító kamerákat nem a rendőrség üzemelteti, az új berendezések a budapesti egyéni és közösségi közlekedési helyzetet figyelik.
Tizenegy új kamerával találkozhatnak a Budapesten közlekedők a Róbert Károly körút nemrég befejezett felújítása után, bár a műszerek kísértetiesen hasonlítanak a rendőrség által üzemeltetett, úgynevezett szupertraffipaxok rendszerére, a VÉDA berendezéseire, funkciójuk mégis más – tudta meg lapunk. A kamerákat a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szakemberei telepítették, az adatok pedig a Budapest Közút forgalomtechnikai központjába futnak be. A berendezésekből négy az Árpád híd pesti oldalán, a Népfürdő utcánál található, egy a Váci úti csomópontban, öt a Róbert Károly körút és a Teve utca sarkán, további egy pedig a Lehel utcánál van. A BKK, a Budapest Közútra hivatkozva, lapunk kérdéseire azt válaszolta, hogy a kamerákkal az említett helyek forgalmát figyelik, az adatok alapján – például torlódások esetén – hamarabb át tudják hangolni a jelzőlámpákat. A Népfürdő, illetve a Lehel utcánál zoomolható, úgynevezett dómkamerák vannak, amelyek a közösségi közlekedés üzemeltetőinek adnak hasznos információkat az aktuális forgalmi helyzetről.

A Budapest Közút tervei között szerepel, hogy a berendezések által közvetített képeket nyilvánosan megosszák a társaság honlapján, emellett várható egy alkalmazás kifejlesztése okostelefonokra is.

Az Árpád híd Népfürdő utcai lehajtójánál és a Teve utcánál sávonkénti járműazonosításra képes intelligens kamerákat is telepítettek, melyek az idén és a jövőre tervezett fejlesztési feladatok között megvalósuló, alapvetően a Szentendrei úti, illetve az M3-as autópálya városközpont irányú közúti forgalom várható eljutási idejét kijelző rendszerekhez szolgáltatnak adatokat. Az említett kameraállomások a BKK válasza szerint jelenleg tesztüzemben vannak, azok műszaki átadás-átvétele folyamatban van.

Mivel a műszerek egy része kinézetre teljesen azonosnak tűnik a VÉDA berendezéseivel, megkérdeztük az Országos Rendőr-főkapitányságot is, hogy a hatóságnak van-e köze a fejlesztésekhez. A rendőrség azt válaszolta, hogy ezek a műszerek nem a VÉDA részei. Korábban szó volt a szupertraffipaxok tavaly áprilisban üzembe helyezett rendszerének bővítéséről, de a rendőrség tájékoztatása szerint a második ütem megkezdése egyelőre nem aktuális.

Az Árpád hídon és a Róbert Károly körúton kihelyezett berendezéseket láthatóan sok közlekedő ugyancsak a VÉDA részének gondolja, s a híd pesti oldalán a kihelyezésük óta látványosan visszaszorult a száguldozás. A hasonlóság ellenére ugyanakkor a hatályos jogszabály értelmében a sebesség túllépését jelenleg kizárólag a rendőrség szankcionálhatja.