Ideje merészebb célokat kitűzni

Kosárlabda. Kiharcolta a továbbjutást a házigazdák elleni négypontos bravúrgyőzelemmel a női válogatott a csehországi Európa-bajnokságon, következnek az ukránok

MH-összeállítás – 2017.06.19. 01:03 –

Már a második mérkőzésén teljesítette alapcélját a magyar női kosárlabda-válogatott az Európa-bajnokságon, miután Királyváradon nagy csatában legyőzte a házigazda cseh csapatot.

Mindkét együttes vereséggel kezdte az Európa-bajnokságot: a Stefan Svitek által irányított mieink 62–48-ra kaptak ki a végső győzelemre is esélyes spanyoloktól, míg a csehek az ukránok ellen veszítettek, 59–47-re. Az előjelek szoros csatát ígértek, reménykedtünk abban, hogy noha a közelmúlt eredményei inkább a csehek javára billentették a mérleget, a jelen a miénk lesz.

A csapatkapitány, Fegyverneky Zsófia vezérletével a magyarok kezdtek jobban (11–6), de 19–16-ra már a házigazdák vezettek. Szerencsére az első negyed végén ismét jól játszott a piros szerelésben kosarazó magyar együttes, s 24–20-ra vezetett. A másodikban kicsit a csehek kezdtek jobban, de egyik csapat sem tudott ellépni a másiktól, végig döntetlen körüli volt az eredmény. A nagyszünetre 38–38-cal mentek öltözőbe. Utóbb kiderült, a harmadik negyed döntött, ebben ugyan a csehek előbb elléptek hat ponttal, de a kiválóan teljesítő Nagy-Bujdosó Nóra tripláival sikerült fordítani. Ezt a játékrészt 17–12-re megnyerték a magyarok, s így ötpontos előnnyel kezdődött a záró negyed. Továbbra is óriási harc folyt a pályán, a csehek, akik tudták, hogy a harmadik fordulóban a spanyolok ellen kevés az esélyük, mintha az életükért játszottak volna. A magyar csapat Fegyverneky triplájával hét ponttal is vezetett az utolsó perc kezdetén, de még korai lett volna örülni. A csehek egy duplával és egy triplával közelebb jöttek, de a döntő pillanatban a jéghideg fejű és forró szívű Fegyverneky „csont nélkül” bedobta a megítélt két büntetőt. A magyar válogatott 74–70-re nyert, s ezzel biztosan továbbjut csoportjából. Eldőlt az is, hogy jobb eredménnyel zárja majd az Európa-bajnokságot, mint a 2015-ös, magyar–román közös rendezésű kontinenstornát.

„Sokszor volt egyenlő az állás, sokszor voltunk előnyben és hátrányban, hihetetlenül szoros mérkőzésen vagyunk túl, amelyen akkor is volt tartásunk, amikor percekig nem dobtunk kosarat. Kiválóan lepattanóztunk, türelmesen támadtunk, Nagy-Bujdosó Nórát pedig nem zavarta meg, hogy az első meccsen egy pontot sem szerzett” – értékelt Stefan Svitek szövetségi kapitány. Nagy-Bujdosó Nóra az M4 kamerája előtt annak fontosságát ecsetelte, hogy amikor nem ment neki a dobás, a társai akkor is vállalásra biztatták, s végül csak sikerült. Fegyverneky Zsófia elérzékenyülten beszélt a csapategységről. A végig kiválóan játszó, honosított Courtney Vandersloot főként az óriási küzdelemről szólt: „Nagyon megküzdöttünk ezért a győzelemért egy nagyszerű ellenféllel szemben, amely egy pillanatig sem adta fel a meccset.”

A válogatott hétfőn 12.30 órakor az ukránokkal találkozik. Ezen a találkozón Stefan Svitek csapatvédekezéssel állítaná meg az ukránok legjobbját, Alina Jagupovát. Ha a magyarok legyőzik az ukránokat, akkor várhatóan másodikként, ha nem, akkor harmadikként zárnak az A csoportban. Előbbi esetben a számítások szerint a szlovákok következnek a keddi nyolcaddöntőben, akiket nemrég felkészülési meccsen kétszer is sikerült nagy különbséggel legyőzni. Vereség esetén az olaszok a legvalószínűbb ellenfelek.


Pénteki eredmény: Spanyolország–Magyarország 62–48 (18–8, 12–13, 13–10, 19–17). Pontszerzők: Lyttle 17, Torrens 10, Cruz 8, Xargay 5, Palau 4, Dominguez 4, Nicholls 4, Romero 3, Rodriguez 3, Gil 2, Sanchez 2, illetve Vandersloot 11, Krivacsevics 11, Határ 7, Fegyverneky 7, Raksányi 4, Simon 4, Zele 4. Szombat: Magyarország-Csehország 74–70 (24–20, 14–18, 17–12, 19–20). Pontszerzők: Nagy-Bujdosó 21, Fegyverneky 20, Vandersloot 10, Simon 7, Határ 6, Zele 6, Raksányi 3, Krivacsevics 1, illetve Hanusova 17, Vaughn 14, Kat. Elhotova 14, Burgrova 9, Vyoralova 9, Zaplatová 4, Kar. Elhotová 2, Kulichová 1.

A csoport állása: 1. Spanyolország 4 pont, 2. Magyarország 3 (122–132), 3. Ukrajna 3 (113-123), 4. Csehország 2