Zidane felhívta Cristiano Ronaldót Kazanyban

Labdarúgás. A házigazda oroszok az új-zélandiak elleni sima győzelemmel, a portugálok és a mexikóiak döntetlennel kezdték a Konföderációs Kupát

MH-összeállítás – 2017.06.19. 01:02 –

Könnyed játszadozással telik eddig a Konföderációs Kupa Oroszországban. A házigazda oroszok legyőzték az új-zélandiakat, Portugália és Mexikó válogatottja pedig nem bírt egymással.

Cristiano Ronaldo 20170618 A mexikói Salcedo elfejeli a labdát a portugál Nani és Joao Moutinho elől (Fotó: Reuters - John Sibley)

Vlagyimir Putyin ritkán bukkan fel futballmeccseken, de a rendező ország első embereként ezúttal a szentpétervári stadion díszpáholyából figyelte, mire mennek az övéi az óceániai térség legjobbjával, Új-Zélanddal. Egy évvel az oroszországi világbajnokság előtt a vártnál kevesebb néző figyelte a szbornaját, amely megfelelt az első számú közméltóság elvárásainak, s magabiztosan nyerte 2-0-ra a nyitómérkőzést. A két csapat között sokkal nagyobb a tudásbeli különbség, mint amennyit a szikár tények sejtetnek: az oroszok Boxall öngóljával kerültek előnybe a 31. percben, majd ugyancsak a védő súlyos hibája eredményezte a második gólt is, amelynél Szmolov pofozta be az ötösön belülről a labdát a kapuba. A 27 éves támadó kétségtelenül a szbornaja leggólerősebb játékosa, ha úgy tetszik, Szalenko, Kolivanov, Pavljucsenko méltó utóda, a legutóbbi két orosz bajnokság gólkirálya. Jó formában van, gondolhatnánk, hogy a tornán felhívja magára a figyelmet, s meg sem áll egy topligáig, de nem igazán kívánkozik sehova. Egyrészt fiatalon járt kint a Feyenoordnál, de gyorsan hazatért, másrészt nagyon jól érzi magát a krasznodari klubban, szerinte fontos, hogy a vb előtti évben ne kockáztasson idegen környezetben. Az is tény, hogy ma már a legjobb orosz játékosok „versenyképes” fizetést kapnak otthon is.

Vasárnap tatárföldön, Kazanyban találkozott egymással az Euró­pa-bajnok portugál és a közép-amerikai régióban győztes mexikói csapat. A meccs előtt egyperces néma tisztelgéssel emlékeztek meg a portugáliai erdőtűz-katasztrófa több mint hatvan áldozatáról. Egyébként akár vb-negyeddöntőnek is elmenne egy ilyen párosítás, de a mérkőzésen látszott, hogy a tét a Konföderációs Kupán nem egyenlő a világbajnoki meccsekével. A legtöbb szem Cristiano Ronaldóra szegeződött, aki egyébként is mindig érdekes a nép – és persze az újságírók – számára, hát még most, amikor állítólag közölte a Real Madriddal, hogy távozni akar. A spanyol sajtó több ezer kilométerről is komolyan veszi az ügyet, s értesül minden lényeges momentumról, például arról is, hogy Zinedine Zidane és Sergio Ramos is felhívta az aktuális aranylabdást, hogy maradásra próbálja rábeszélni. Az edző a hiúságára is apellálva azt mondta, hogy a Realnak nagy szüksége van a góljaira, a győzni akarására és a személyiségére. Alkalmasint ezt nehéz lenne vitatni. Ramos járt már hasonló cipőben, akadt már olyan időszak, amikor távozni akart, de végül maradt, mert sok címet szeretne még nyerni. Nehéz „kívülről” kalibrálni, mennyire komoly az ügy, de tény, valószínűleg Ronaldo is jobban szereti, ha a lehetséges célállomásairól beszél a nagyvilág, mint ha az egyelőre csak feltételezett adócsalásáról.

A fejét nem zavarhatta meg túlságosan a helyzet, mert a mexikóiak ellen rúgott egy akkora kapufát, hogy talán a zaja Szibériáig is elhallatszott, aztán meg adott egy gólpasszt Quaresmának. A mexikóiak az első félidőben Chicharito Hernandez szép fejesével egyenlítettek. Először. Mert a második félidő hajrájában Cedric újra előnyhöz juttatta Portugáliát, de a 91. percben Héctor Moreno – akiről a múlt héten derült ki, hogy a következő idényben a PSV Eindhovent elhagyva az AS Romában játszik majd – az ötösön belülről, védője, Fonte mellől a kapu bal oldalába csúsztatta a labdát (2-2). A portugálok nem tudták győzelemmel kezdeni a tornát, de tavaly óta tudjuk, nekik akár az sem gond, ha a teljes csoportszakaszban nyeretlenek maradnak.

A másik csoport nyitótalálkozója, a Kamerun–Chile mérkőzés lapzárta után ért véget, az Ausztrália–Németország meccset ma játsszák a legdélibb helyszínen, Szocsiban. A Nationalelf, tisztelegve a pénteken elhunyt Helmut Kohl emléke előtt, gyászkarszalaggal lép pályára a mérkőzésen.

A mexikói Salcedo elfejeli a labdát a portugál Nani és Joao Moutinho elől (Fotó: Reuters - John Sibley