Legyen hatvan tiszta játékperc a mérkőzésidő!

Labdarúgás. A szabályalkotó testület nagyon meglepő és egyben drasztikus változtatást javasol

RR – 2017.06.19. 01:00 –

A labdarúgás szabályalkotó testülete (IFAB) azt javasolja, a jövőben hatvanperces mérkőzések legyenek a mostani kilencvenpercesek helyett.
A szervezet azért változtatna, mert szerinte a mostani, futóórával lebonyolított összecsapásokon nagyjából egyórás a tiszta játékidő: éppen ezért kellene kétszer harminc percnyi tiszta játékidővel rendezni a találkozókat. Ez azt jelenti, hogy az óra megállna, amikor szabálytalanság történik, egy játékos megsérül, vagy a labda elhagyja a játékteret. Az IFAB „Play Fair!” („Játssz tisztán!”) című munkáját – amelynek ez a javaslat is a része – több jelenlegi vagy hajdani labdarúgó, így például Petr Cech, az Arsenal kapusa, vagy Gianfranco Zola korábbi harmincötszörös olasz válogatott támadó lelkesen fogadta, mondván, ezzel elejét lehetne venni a most jellemző időhúzásoknak.

Az 1886-ban alapított, nyolctagú IFAB tagságának felét – 1913 óta – a FIFA adja, a másik négy szakértő pedig a négy brit országot, Angliát, Skóciát, Észak-Írországot és Walest képviseli. A szabályok megváltoztatásához a voksok hetvenöt százaléka szükséges.