Az oltáriszentségben Isten maradandó jelenlétét ünnepeljük

A katolikus egyház ma ünnepli az úrnapját

MH/MTI – 2017.06.18. 11:06 –

A katolikus egyház ma ünnepli az úrnapját, amely az oltáriszentség, vagyis Jézus kenyér és bor általi maradandó jelenlétének ünnepe - mondta Gájer László, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye érseki titkára az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában.

A katolikus pap elmondta, az utolsó vacsora jelenetét a keresztény ősegyház kenyértörés néven vette át, ma pedig szentmisének nevezik, de lényege változatlan: összegyűlik a közösség a kenyér és a bor körül. A katolikus egyház úgy hiszi, hogy amikor a misén elmondják Jézus szavait, akkor azok valóban az ő jelenlétét közvetítik, és hogy "a kenyér és a bor színe alatt Jézus valóságosan és lényegileg jelen van". Így amikor valaki magához veszi a szent ostyát, a szívébe "maga az Isten érkezik meg", az tehát a földön élő Jézusnak egy meghosszabbított jelenléte - fogalmazott.
A katolikusok szerint a megtört kenyér Isten maradandó jelenlétét hordozza, így azt érdemes megtartani - az erre szolgáló, templomokban lévő szentségtartóban - vagy például betegekhez elvinni - mondta.
Bár minden szentmisén ünneplik az oltáriszentséget, azért van külön ünnepnapja is, hogy egy vasárnapon ezen a titkon elmélkedjenek - fűzte hozzá.