Egyre több halottja van a portugál erdőtűznek

Portugáliában háromnapos nemzeti gyászt hirdettek a tűzvész miatt - Több falut fenyegetnek a lángok

MH/MTI – 2017.06.18. 11:02 –

 Háromnapos nemzeti gyászt hirdetett vasárnap Portugáliában a kormány, miközben az ország középső részén tomboló tűzvész halálos áldozatainak száma 62-re emelkedett. A továbbra is tomboló, számos falut fenyegető tüzet a rendőrség szerint egy villám okozhatta, amely belecsapott egy fába. 

portugál tűz576x356Fotó: Reuters

Jorge Gomes, a portugál belügyminisztérium illetékese az RTP potugál köztelevíziónak úgy nyilatkozott, hogy a tűz áldozatainak száma elére a hatvanat, ketten pedig a tűz okozta közlekedési balesetben haltak meg. A tűz "helyrehozhatatlan emberáldozatot követelt" - indokolta a keddig tartó nemzeti gyász kihirdetését a portugál kormány.
Több mint ötvenen megsérültek, köztük nyolc tűzoltó is.

A tűz a Lisszabontól kétszáz kilométerre északkeletre fekvő Pedrógao Grande település közelében, az autóúton érte az áldozatok egy részét. Voltak, akik füstmérgezés miatt haltak meg, mások pedig bennégtek a kocsijukban, amikor a lángok csapdájába estek, vagy később, a kórházban haltak bele a sérüléseikbe.

Hrisztosz Sztilianidesz humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős uniós biztos együttérzését fejezte ki, és jelezte: az Európai Unió "maximálisan kész segíteni".
Portugália kérésére Spanyolország és Franciaország is több repülőgépet küld a térségbe, hogy segítsenek megfékezni a továbbra is tomboló tüzet.

A KKM nem tud esetleges magyar áldozatról a portugáliai erdőtűzben
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) megdöbbenéssel értesült a Portugáliában tomboló erdőtüzekről, magyar áldozatról jelenleg nincs tudomása.
A tárca tudatta: a lisszaboni magyar nagykövetség folyamatosan kapcsolatban áll az ottani hatóságokkal, magyar áldozatról jelenleg nincs tudomásuk.
A KKM őszinte részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak, a sérülteknek mielőbbi gyógyulást kívánva.

Marcelo Rebelo de Sousa államfő és a miniszterelnök szombat este a helyszínre utazott. 
"A helyzet sajnos eltér a megszokottól" - mondta az elnök. "Nem tehettünk többet annál, amit amúgy is megtettünk" a megelőzés és az azonnali válaszadás terén.

A számos falut fenyegető tüzet a rendőrség szerint egy villám okozhatta, amely belecsapott egy fába.
A lángok nagy erővel és "megmagyarázhatatlan" sebességgel terjedtek - mondta a belügyminisztérium szóvivője.
Portugáliában szombaton a 40 Celsius-fokot is meghaladta a hőmérséklet.

Vasárnap 692 tűzoltó 224 tűzoltóautóval oltotta a lángokat, munkájukhoz két repülőgép is csatlakozott. Biztonsági okok miatt több országutat lezártak.
Televíziós felvételek szerint egészségügyi sátrakban több száz helyi lakost kezeltek füstmérgezéssel. Számos otthontalanná vált embert szállítottak át ideiglenes szállókra.