A Jobbik szinte ingyen jutott plakáthelyekhez

Tiltott pártfinanszírozás gyanúja miatt aggódnak egyes elnökségi tagok

MH – 2017.06.18. 09:10 –

Noha egy hete kiderült, hogy a NAV költségvetési csalás gyanúja miatt nyomoz Simicska Lajos plakátcégeinél, még mindig nem derült ki, hogy a Jobbik pontosan hány plakátot kapott Simicskától, s hogy ezért fizetett-e a párt, illetve, ha fizetett, akkor hol vannak az ezt igazoló számlák. Úgy tudni, már a Jobbik elnökségének tagjait is aggasztja a helyzet.

Úgy tűnik, Simicska reklámcégei jóval kevesebb, a Jobbiknak biztosított plakáthelyet vallottak be az adóhatóságnak, mint amennyit ténylegesen a párt rendelkezésére bocsátottak. Annak ellenére, hogy a Jobbik a jelek szerint bűncselekményben érintett, egy hét alatt sem tudta tisztázni, hogy pontosan mennyi plakátot, mennyi pénzért kaptak Simicska Lajostól, hogy egyáltalán fizettek-e érte, ha igen, akkor hol vannak az ezt igazoló számlák. A Jobbik elnökségében komoly aggodalmat okoznak a fejlemények: a Simicska által nyújtott irreálisan alacsony plakátárak (két hétre ezer-háromezer forintos plakátárak), az esetleges áfacsalás és a tiltott pártfinanszírozás gyanúja sajtóértesülések szerint a párt prominenseit sem hagyja hidegen.

Fidesz: Nem tudjuk, mennyiért adta el a lelkét a Jobbik
A Fidesz szerint a Jobbik továbbra folytatja a mellébeszélést és a titkolózást arról, hogy valójában mekkora támogatásért "adták a lelküket Simicska Lajosnak".
A nagyobbik kormánypárt vasárnapi közleményében arra reagált, hogy a Jobbiknak a nap folyamán tartott sajtótájékoztatóján Apáti István, az ellenzéki párt parlamenti képviselője úgy fogalmazott, pártja plakátkampányának sarokszámait nyilvánosságra hozták, annak minden további részlete, például a plakátok egyenkénti ára üzleti titoknak számít, ugyanakkor ennek ellenére elérhető az Állami Számvevőszék "sólyomszemű ellenőrei" előtt.
A Fidesz azt írta: a hírek szerint a Jobbik irreálisan alacsony áron kapott Simicska Lajos nagyvállalkozótól plakátokat a harmadik hónapja tartó kampányához, ami "felveti a korrupció, az áfacsalás és tiltott pártfinanszírozás gyanúját". Úgy folytatták: a Jobbik ennek ellenére még mindig "mellébeszél és egy bűncselekményt fedez".

Túlságosan olcsóak a Jobbik plakátjai

Sajtóértesülések szerint a Jobbik elnökségében komoly megütközést keltett, hogy a piaci áron szokásosnál jóval alacsonyabb összegért kapták Simicskától a felületeket és ráadásul ezt a Jobbik pénteken este kiadott közleményében elismerték. Emlékeztetőül: Szabó Gábor pártigazgató és Schön Péter gazdasági igazgató közleményében az áll, hogy „április hónapra vonatkozóan 27 359 917 forintba, május hónapra vonatkozóan pedig 26 797 472 forintba került a közterületi kampány”. Ez a két hónapra összesen bruttó 54 157 389 forint, azaz nettó 42 643 613 forint. A Jobbik június 12-én közzétett adatai szerint a plakátjaik száma:

Áprilisban
Óriásplakát: 2468 db
City light: 312 db
Hirdetőoszlop: 303 db
Dupla city light: 292 db

 Májusban
Óriásplakát: 2470 db
City light: 300 db
Hirdetőoszlop: 304 db
Dupla city light: 257 db

A nettó összeggel és mintegy háromezer plakáttal számolva ez azt jelenti, hogy plakátonként a két hónapra átlagosan összesen 14 214 forintot, tehát napi szinten 233 forintot fizettek, ami a hozzá nem értőknek is gyanúsan alacsony összeg. Mindez azt jelentheti, hogy az óriásplakátokat mindössze háromezer forintért, a citylightokat ezer forintért kapta meg a párt két hétre. Ez pedig arra enged következtetni, hogy Simicska Lajos több százmillióval támogatta ilyen módon a Jobbikot.

Tiltott pártfinanszírozás gyanúja is felmerül

A Jobbikban az is aggodalmat okoz, hogy a Simicska a Jobbiknak jóval alacsonyabb áron adta a plakáthelyeket, mint egykor a Fidesznek. A Fideszben ugyanis mindig is figyeltek arra, hogy a piacon reális árakon vásároljanak plakáthelyet, még Simicska cégeitől is.

A gyanúsan olcsó plakátok azért is aggaszthatják a jobbikosokat, mert elképzelhető, hogy a párt nem fizette meg az áfát, ez pedig törvénybe ütöző cselekedet.

Komoly fejfájást jelent a jobbikosoknak az is, hogy ezek a rendkívüli alacsony árak azt bizonyíthatják, hogy tiltott pártfinanszírozás történt. A pártfinanszírozásra vonatkozó jogszabály ugyanis kimondja, hogy gazdasági társaság nem pénzelhet pártot. A pártok gazdálkodásának ellenőrzésére jogosult az Állami Számvevőszék szankcióként az árkülönbözet 10-szeresének a megfizetésére is kötelezheti azt a pártot, amely megszegi ezt a törvényt.

Volt-e kifizetés, és ha igen, miből?

Vona Gábor csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján továbbra sem árulta el, hogy mennyit fizettek Simicska Lajos cégeinek a plakátkampányért, és pontosan honnan kaptak erre pénzt. A Jobbik elnöke egyszerűen úgy tesz, mintha fogalma se lenne a kampány lényegi adatairól, ha erről kérdezi a sajtó, mindenkit Szabó Gábor pártigazgatóhoz irányít, aki viszont ugyancsak nem ad érdemi válaszokat.

 A Jobbik több hetes mellébeszélés után kedden nyilvánosságra hozta az április óta tartó plakátkampány adatait, de ezzel ahelyett, hogy egyértelműsítette volna a helyzetet, inkább csak újabb dilemmákat nyitott meg.

A párt saját közleményében ugyanis olyan plakátokról is beszél, amelyről április óta soha, egyetlen nyilatkozatában sem lehetett hallani. A közleményben az eddig közölt 2000-2500 óriásplakát mellett további, közel ezer, a Simicska-cégek által biztosított plakáthelyről is szó esik, ami nyilvánvalóan felülírja az eddig becsült kampányköltségeket is. Piaci becslések szerint a Jobbik harmadik hónapja tartó plakátkampányának az értéke eléri a 2,5 milliárd forintot. A Jobbik ezt cáfolja, ugyanakkor április óta nem hajlandó megmondani, hogy tulajdonképpen mennyit fizetett, illetve, hogy egyáltalán fizetett-e a Simicska-cégeknek az egész országot beborító plakátkampányért. A Jobbik politikusai hetek óta csak hárítananak, ha ezeket a kérdéseket teszik fel nekik, s általánosságokat válaszolnak, hogy: „én ezt nem tudom”, „nálam erről nincs információ”, „ez nem az feladatom”, „ez üzleti titok”, „erről nem engem kell kérdezni”, „piaci áron állapodtunk meg”.

Kérdéses a hitel is

A plakátok számáról a Jobbikban kezdettől összevissza beszéltek. Vona Gábor április 5-én azt mondta, hogy 2500 plakáthelyről van szó, a párt sajtóosztály pedig 2000 plakátról, Mirkóczki „2400 illetve 2340 egynéhány” plakátról beszélt.
Április 26-án Fiala János faggatta a Jobbik elnökét a Vona7-ben. Vona Gábor ekkor 2468-67 plakátról beszélt és a hitel összegére nem volt hajlandó válaszolni, azt mondja, hogy a pártigazgató (Szabó Gábor) tudja a pontos számot.
Április 7-én Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója a Népszavának elmondta, hogy egész pontosan 2468 óriásplakát-helyet vásároltak a Publimont és a Mahír Cityposter Kft-től. Schön Péter, a Jobbik gazdasági igazgatója közlése szerint a megállapodásról annyit el lehet mondani, hogy piaci alapú megállapodás, és ennek megfelelő az árazása is.
Május 3-án Mikróczki Ádám az ATV-n  2468 plakátról beszélt áprilisra, és 2340 egynéhányról májusira
Június 1-jén Jakab Péter szóvivő 2224 plakáthelyről beszélt.

Az elmúlt hetekben több Jobbikos politikus állította, hogy a plakátkampányt 150 millió forintos hitel egy részéből fedezik. 

Április 19-én Vona Gábor azt nyilatkozta a Vona7-ben: „Hitelt kellett fölvennünk ugye, hitelt kell fölvennünk a kampánynak a finanszírozására a pontos összegről a pártigazgató tud önnek konkrét számokat mondani”.

Április 30-án Jakab Péter szóvivő közölte, hogy „az óriásplakátokat részben megtakarításból, részben folyószámlahitelből finanszírozzák”.

Június 1-jén - A Jobbik újabb plakátkampányt indított. Jakab Péter szóvivőt ezúttal is faggatták a kampány költségeiről, ő azonban üzleti titokra hivatkozva ekkor sem kívánt beszámolni a részletekről. Azt elmondta, hogy 150 millió forint folyószámlahitelt vettek fel részben erre, részben működési kiadásokra, tehát még csak nem is az egész kampányra. 

Mostanra viszont úgy tűnik, ez sem felel meg a valóságnak, s hogy tulajdonképpen nincs is semmiféle hitel. A hírek szerint Vona Gábor levelet írt a Bankszövetségnek amiatt, hogy a Jobbik nem kap hitelt, de Vona ezt a levelet később tagadta. A Magyar Idők szerint ez ellentmondásban áll a pártelnök Bankszövetségnek írt levelével: a Jobbik vagy hazudik a felvett hitelről, vagy külföldről finanszírozza a működését, esetleg a levél megírása után kaptak magyar hitelt, de erről is nagy a titkolózás.