Az észt kormányfő a menekültelosztási megállapodás betartására szólított fel

"Megbízható visszaküldési mechanizmusra van szükség az EU-ban"

MH/MTI – 2017.06.17. 16:03 –

A menekültek szétosztásáról rendelkező megállapodás betartására szólította fel az Európai Unió összes tagállamát Jüri Ratas észt miniszterelnök egy szombaton megjelent lapinterjúban.

A Die Welt című német lapnak nyilatkozva Jüri Ratas azt mondta, "ha minden ország azt csinálja, amit akar, nincs többé Európai Unió".
Az EU az elmúlt héten kötelezettségszegési eljárást indított Csehország, Lengyelország és Magyarország ellen, amiért elutasítják a menekültek kvóták szerinti elosztására vonatkozó, többségi szavazással elfogadott megállapodást.
Az észt kormányfő hozzátette azonban, hogy a migráció ellenőrzéséhez többek között "megbízható visszaküldési mechanizmusra van szükség az EU-ban". "Ha mindenki jöhet és tudja, hogy nem fogják visszaküldeni, minek kell egyáltalán menekültügyi törvény?" - tette fel a kérdést. Szolidaritásra, nagyobb együttműködésre is szükség van a külső határokon, de szorosabban együtt kell működni az afrikai országokkal is - vélte Ratas.
 Észtország július 1-jén átveszi az EU soros elnökségét, és féléves elnökségének fő témái között a migráció, a keleti partnerség és a digitalizáció szerepel.
Ratas csütörtökön Berlinben Angela Merkel német kancellárral tárgyalt, egyebek között a migrációs válságról. Közös sajtótájékoztatójukon Merkel kijelentette, hogy Észtország a részarányának megfelelően befogad menekülteket, és segít nekik, ami "jó üzenet", és köszönet jár érte a balti országnak.
Andres Anvelt észt belügyminiszter ugyanakkor szerdán Tallinnban azt mondta, Észtország ellenzi, hogy forrásmegvonással büntessék azokat az uniós tagállamokat, amelyek elutasítják menekültek befogadását. A belügyminiszter szerint egy ilyen lépés inkább megosztaná, semmint egyesítené Európát.