Az RMDSZ nem akar beavatkozni a román koalíciós válságba

Az államfő a szociáldemokratákat sürgeti, hogy zárják le a válságot

MH/MTI – 2017.06.17. 14:47 –

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem kíván beavatkozni a román kormánykoalíció egyik pártján belül kialakult belső konfliktusba, és csak közvetlenül a szavazás előtt dönt arról, hogy megszavazza-e a koalíció pártjai által saját kormányuk leváltására kezdeményezett bizalmatlansági indítványt - jelentette ki szombaton Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Az elnök azt követően nyilatkozott erről a sajtónak, hogy a szövetség operatív döntéshozó szerve, a 33 tagú állandó tanács elemezte a romániai belpolitikai helyzetet. Kelemen Hunor elmondta: a szövetség számára nincsen semmilyen sürgősség, képviselői nem vesznek részt a bizalmatlansági indítvány vasárnapra tervezett felolvasásán, és ha a különböző parlamenti pártok megkeresik a szövetséget, hétfőtől valamennyi féllel tárgyalnak.
Már eddig is folytak telefonos beszélgetések Liviu Dragneával, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökével, Sorin Grindenu miniszterelnökkel és Calin Popescu Tariceanuval, a kisebbik kormánypárt, az Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnökével, de hivatalos tárgyalások csak hétfőtől kezdődhetnek, ha a felek tárgyalni szeretnének az RMDSZ-szel.
Kelemen Hunor szerint egyértelműen a koalíció vezetőit terheli a felelősség a kialakult kormányválság miatt. Megjegyezte: ha nem az ország sorsáról lenne szó, nem is tudná visszatartani a nevetését amiatt a fonák helyzet miatt, hogy a koalíció bizalmatlansági indítvánnyal próbálja megbuktatni a saját kormányát. Úgy vélte: a parlamenti demokráciában a parlamenti többségnek lehetősége kell, hogy legyen arra, hogy leváltsa a minisztereket, vagy akár a miniszterelnököt is. Szerinte a mostani válság is azt jelzi, hogy amikor nem a kormánypárt elnöke tölti be a miniszterelnöki tisztséget, "akkor a dolgok nem működnek". 
Szerinte Romániának politikai kormányra van szüksége.
"Bízunk benne, hogy a PSD-ALDE koalíció házon belül meg tudja oldani a helyzetet, és nem lesz szüksége külső segítségre. Nem tudunk beavatkozni egyetlen párt belső ügyeibe sem. Helyettük nem tudunk dönteni" - jelentette ki. Úgy vélte, amíg van egy kormánya az országnak, addig korai lenne az RMDSZ esetleges kormányra lépéséről, minisztériumokról tárgyalni. Hozzátette: személyes ambíciói nincsenek.
Arra a kérdésre, hogy a szövetség elégedett-e a koalícióval való parlamenti együttműködéssel, kijelentette: az együttműködés hullámzó volt, de van még két hét a parlamenti ülésszakból, és ez idő alatt még sok minden történhet.
Kelemen Hunor elmondta, egyelőre a tárgyalásokra kapott felhatalmazást a Szövetségi Állandó Tanácstól (SZÁT). A tárgyaló csapatot maga választja ki, de ennek mindenképpen tagjai lesznek az RMDSZ frakcióvezetői, a szövetség ügyvezető elnöke és a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) - az RMDSZ 120 tagú "kis parlamentjének" - az elnöke. Elmondta: bizalmatlansági indítvány szavazásával kapcsolatban a szövetség parlamenti frakciói hoznak döntést. Azt is megjegyezte azonban: ha szükségesnek látják, újabb SZÁT-ülést tartanak, vagy akár az SZKT ülését is összehívják.

Az államfő a szociáldemokratákat sürgeti, hogy zárják le a válságot
A kormányzó Szociáldemokrata Pártot (PSD) sürgette a héten előállt román kormányválság megoldására szombaton Klaus Iohannis jobboldali államfő.

"Erre volt a legkevésbé szükségünk. Minden kommunikációs csatornán arra kértem a PSD-t, hogy sürgősen zárja le ezt a válságot. Nyitottságot tapasztaltam a világban, láthatták, az Egyesült Államokban nagyon jól fogadtak, nyitottak velünk szemben Európában, már csak egy stabil kormányra van szükségünk" - állapította meg Klaus Iohannis Nagyszebenben.
Arra az újságírói kérdésre, hogy miképp kellene kilábalnia a kormánypártnak a válságból, azt mondta, nem akarja a szociáldemokratákat leckéztetni, az ő dolguk, hogyan járnak el. "A PSD nagy párt, és remélem, hogy nagyon gyorsan meg tudja oldani a problémáit" - mondta Iohannis.
A román elnök Xavier Bettel luxemburgi kormányfőt látta vendégül az erdélyi városban, amelynek 2014-ig polgármestere volt. A találkozót abból az alkalomból tartották, hogy tíz év telt el, amióta 2007-ben Luxembourg Nagyszebennel osztotta meg az Európa kulturális fővárosa címet, példátlan városfejlesztési lehetőséghez és azóta is kiemelkedően magas idegenforgalomhoz segítve a szász történelmi hagyományokat ápoló várost.
A luxemburgi miniszterelnök romániai látogatása alkalmával találkozott a szociálliberális koalíció politikai támogatásától a napokban megfosztott Sorin Grindeanu kormányfővel. Közös sajtóértekezletükön Xavier Bettel úgy vélekedett: politikai válságok mindenütt előfordulnak, az a fontos, hogy Románia mielőbb visszanyerje stabilitását és működőképesek maradjanak azon intézményei, amelyekre az európai partnerszervezetek támaszkodhatnak.
Romániában azt követően alakult ki kormányválság, hogy a koalíciós pártok a kormányprogram végrehajtásának késedelmére hivatkozva szerdán megvonták bizalmukat Sorin Grindeanu kabinetjétől, a bűnbak szerepet elutasító miniszterelnök azonban nem hajlandó lemondani. A szociálliberális koalíció szerdán készül bizalmatlansági indítványt megszavazni a parlamentben saját volt kormánya ellen, hogy eltávolítsa Grindeanut a miniszterelnöki tisztségből.