Kidobjon-e az AC Milan harmincmilliót az ablakon?

Labdarúgás. A vezérszurkoló azt tenné, amit a magyar klubvezetők egy része szokott a nem hosszabbító játékossal: egy éven keresztül csak „jegelné”

RR – 2017.06.17. 01:02 –

Szinte sokkolta a Milan híveit, s nem túlzás, a klub vezetőit is a 19 éves Gianluigi Donnarumma bejelentése. A kapus nem írta alá új szerződését a piros-feketékkel.

Gianluigi-DonnarummA Milan-vezérkar lelkiismerete tiszta lehet: a játékos és ügynöke szinte minden kérését teljesítette. Még a négy és fél millió eurós éves fizetésre is rábólintott. Nem akart ellenben belemenni egy százmillió eurós kivásárlási összegbe, attól tartva, hogy ezt egy angol vagy egy spanyol élklub bármikor hajlandó kifizetni, s akkor hiába a tervezett, ötéves szerződés. Minden bizonnyal lezárul egy eddig hibátlan történet: a Milan felnevelte a 21. században berobbant talán legtehetségesebb futballkapust, aki 16 évesen már az első csapatban védhetett, és 18 évesen a Squadra Azzurra történetének legfiatalabb kezdőkapusa lehetett. Hiába mondta eddig mindenkinek, hogy szíve-lelke az AC Milané, a jelek szerint nem lesz belőle sem Paolo Maldini, sem Franco Baresi.

A Gigiónak becézett ifjú óriásnak 2018 nyaráig szól a szerződése, ha addig nem hosszabbít, ingyen távozhat. Új klubjának nem kell majd fizetnie érte. A Milan ezért most súlyos dilemma elé került: egy éven át építsen-e még a kapusra, de azzal kidob az ablakon körülbelül harmincmillió eurót. (A Real Madrid máris hajlandó lenne fizetni annyit érte.) Vagy adja el, s hátha a kérők még feljebb srófolják az árat. Elsősorban négy klub érdeklődik iránta: a Real Madrid, a Manchester United, a PSG és a Juventus. A Juve, amely egyébként szinte biztosan leigazolja a lengyel Wojciech Szczesznyt is, Gianluigi Buffon utódát látja benne, s a torinói klubnak tökéletes lenne az a megoldás is, ha Donnarumma még egy évet a Milanban védene. De védene-e? A szurkolóknál kegyvesztett lett, most a szemére hányják, miért csókolgatta a mezén a Milan-címert, ha az első adandó alkalommal cserben hagyja a klubot. A Curva Sud, a déli kanyar ultráinak vezére, Giancarlo Capelli a Corriere dello Sportnak azt mondta, szerinte egy éven át a kispadon kellene ültetni Donnarummát, büntetésből.

Ez azért nem igazán életszerű javaslat, mindenesetre a Milan már készül az utódlásra. Az utóbbi hetekben megnőtt az eddigi harmadik számú kapus, Alessandro Plizzari ázsiója, aki a korábbi Milan-csillag, Alberigo Evani U20-as válogatottjában bronzérmet nyert a dél-koreai vb-n, miután két tizenegyest is kivédett a bronzmeccsen. De még csak 17 éves, aligha jelent azonnali megoldást. A Milan máris érdeklődik a brazil Neto, a Juventus eddigi második számú kapusa iránt.


Cuadrado kellene az Arsenalnak

A Juventus kevesli az „ágyúsok” által kínált 20 millió eurót Cuadradóért, s legalább harmincötöt szeretne. A Real Madrid hajlik arra, hogy igent mondjon a Manchester United Álvaro Moratáért tett kilencvenmillió eurós ajánlatára. A Tottenham harmincötmillió fontot adna a Laziónak Keita Balde átengedéséért. Thibaut Courtois, a bajnok Chelsea belga kapusa elégedetlen a heti 36,5 millió forintnak megfelelő fizetésével. Szerinte, ha a Manchester Unitednél David De Gea ennek a kétszeresét kaphatja, ő is megérdemel ugyanannyit.