Leonardo Dicaprio tárgyait is lefoglalta az amerikai hatóságok

A hatóságok elsikkasztott malajziai közpénzt próbálnak visszaszerezni

MH/MTI – 2017.06.16. 15:56 –

Leonardo DiCaprio amerikai színész ajándékba kapott tárgyait, köztük Picasso- és Basquiat-festményeket, valamint Marlon Brando Oscar-szobrát is lefoglalják az amerikai hatóságok egy nagyszabású nemzetközi akció részeként, amelyben milliárd dolláros nagyságrendű elsikkasztott malajziai közpénzt próbálnak visszaszerezni.

A filmsztár szóvivőjének közleménye szerint DiCaprio minden olyan tárgyat kész átadni a hatóságoknak, amelyet ajándékként fogadott el egy jótékonysági aukcióra és amely olyan emberekhez köthető, akik kapcsolatban állnak a Najib Razak malajziai miniszterelnök által 2009-ben létrehozott és jelenleg egy gigantikus sikkasztási és pénzmosási ügyben érintett gazdaságfejlesztési alappal (1MDB).

Amerikai ügyészek szerint az alapból - fedőcégek révén és részben amerikai bankokon keresztül - több mint 3 milliárd dollárt (551 milliárd forint) loptak ki nagy értékű ingatlanokat, luxus termékeket, Monet- és Van Gogh-festményeket, valamint egy repülőgépet vásárolva, valamint a Wall Street farkasa című film finanszírozásával.

Tavaly júliusban a svájci szövetségi hatóságok lefoglalták a sok millió dollárt érő Monet- és van Gogh-műveket az Egyesült Államok vezetésével zajló nagyszabású nemzetközi akció részeként.

A DiCaprio főszereplésével készült Wall Street farkasa című 2013-as hollywoodi filmdráma finanszírozása ügyében pedig polgári per indult a filmet jegyző Red Granite Pictures hollywoodi produkciós cég ellen.

DiCaprio októberben azt nyilatkozta, hogy kész együttműködni a hatóságokkal és visszaad minden olyan tárgyat, valamint adományt, amelyről bebizonyosodik, hogy kétes forrásból származik.

 "DiCaprio úr megkezdte azoknak a tárgyaknak az átadását, amelyeket az alapítványa támogatására szervezett szokásos évi jótékonysági aukció számára fogadott el" - olvasható a színész szóvivőjének közleményében, amely szerint az érintett tárgyak közé tartozik egy annak idején Marlon Brando által nyert Oscar-szobor is, amelyet forgatási ajándékként kapott a színész a Red Granite cégtől a Wall Street farkasáért.

Az 1998-ban létrehozott Leonardo DiCaprio Alapítvány számos természetvédelmi projektet támogat.

Az amerikai igazságügyi minisztérium egy Picasso- és egy Basquiat-festményt is lefoglal, amelyeket ugyancsak a sikkasztott pénzből vásároltak és amelyeket a Red Granite Pictures céggel kapcsolatban álló emberek ajándékoztak a színésznek.

DiCaprio közleményéből nem derül ki, hogy átadta-e már a hatóságoknak a két festményt, továbbá azt a Diane Arbus-fotográfiát, amely ugyancsak szerepel az igazságügyi minisztérium csütörtökön benyújtott keresetében.

A dokumentum kitér továbbá a Los Angeles-i székhelyű Red Granite Pictures két másik filmje, a nyomozók szerint ugyancsak 1MDB-s pénzből finanszírozott Dumb és Dumber kettyó, valamint a Megjött apuci! című filmekhez kötődő vagyontárgyak lefoglalására.