Lehetetlen azonosítani a londoni tűz áldozatait

Tiltakozók hatoltak be a kerületi tanács épületébe

MH/MTI – 2017.06.16. 08:07 –

A londoni rendőrség szerint nem biztos, hogy a szerda hajnali tűzvész mindegyik áldozatát sikerül megtalálni és azonosítani. A legfrissebb hírek szerint legalább harmincan életüket vesztették a tragédiában. Péntek délután tüntetők hatoltak be péntek délután a londoni Kensington and Chelsea kerület tanácsának épületébe, tiltakozva amiatt, hogy tűzvész károsultjai nem kaptak biztosítékokat lakhatásuk mielőbbi megoldására.

london tűzFotó: Reuters Stuart Cundy, a Scotland Yard területileg illetékes parancsnoka elmondta, legalább harmincan meghaltak a tragédiában. Az eddig megtalált áldozatok közül hatot sikerült "feltételesen" azonosítani - hangsúlyozta. Kórházban ápolnak 24 embert, közülük 12-nek válságos az állapota.

Az első megnevezett áldozat egy szíriai menekült, Mohammed Alhajali volt, aki 2014-ben érkezett Nagy-Britanniába, és általános mérnöki tanulmányokat folytatott. Ő a teljesen kiégett, 24 szintes, nyugat-londoni Grenfell Tower 14. emeletén lakott bátyjával, akit a tűzoltók kimenekítettek a lángoló toronyházból.

Rendőrparancsnok: Remélem, hogy a végleges szám "nem lesz három számjegyű"

Stuart Cundy rendőrparancsnok pénteki tájékoztatóján nem bocsátkozott részletekbe arra a kérdésre, hogy összesen hány halálos áldozata lehet a tűzvésznek, csak annyit mondott: reméli, hogy a végleges szám "nem lesz három számjegyű".

A brit médiában pénteken megjelent egyes nem hivatalos becslések szerint a halottak száma meghaladhatja a hatvanat.

Bűnügyi vizsgálat indult

A Scotland Yard pénteken bűnügyi vizsgálatot indított a tűzvész ügyében. Cundy rendőrparancsnok azonban hangsúlyozta: ez nem azt jelenti, hogy a rendőrség meggyőződése szerint bűncselekmény történt, ilyen súlyos szerencsétlenségek után mindig indul vizsgálat annak kiderítésére, hogy terhel-e valakit büntetőjogi felelősség.

A műszaki vizsgálat jelenleg a 127 lakásos épület tavaly befejeződött felújítására összpontosul. A toronyházat a renoválás során külső hő- és esőszigetelő burkolóelemekkel látták el, és a szakértők azt próbálják kideríteni, hogy ezek alapanyaga mennyire volt tűzálló.

Nagy-Britanniában négyezer hasonló toronyház épült az 1960-as és az 1970-es években. Nick Hurd, a brit belügyminisztérium államtitkára, aki a rendőrség és a tűzoltóság munkáját is felügyeli, elrendelte az összes ilyen lakóépület teljes tűzbiztonsági felülvizsgálatát.

Tűzbiztosabb burkolatot kellett volna használni

Az épület tulajdonosa azt mondta, soha többé nem fogják használni azt a burkolatot, ami a kigyulladt toronyházat borította. A házat nemrég újították fel, de szakértők szerint egy tűzbiztosabb burkolatot kellett volna használni. Sokan amiatt aggódnak, hogy a többi hasonlóan felújított ház is kigyulladhat.

Közben újabb történetek láttak napvilágot a lakók megmentéséről. Egy 41 éves férfi összeesett a 15. emeleten, miközben az épületből menekült, de egy tűzoltó rátalált. Egy 70 év körüli, félig vak férfi pedig egy fehér pulóvert lengetett a 11. emeleten, így vették észre. Most az intenzív osztályon ápolják. A fia nagyon hálás a tűzoltók bátorságáért, hiszen az életüket kockáztatták az apja megmentéséért - írja a BBC.

A katasztrófahelyzet  keletkezésének okai egyelőre nem ismertek, egyes feltételezések szerint egy második emeleten működő zárlatos hűtőszekrény állhatott a tragédia hátterében, de a tűzoltóparancsnok ezt nem erősítette meg. Úgy fogalmazott, a több hónapig is eltartó vizsgálatok hozhatnak eredményt.

Péntek délután a lakás nélkül maradt károsultak közül mintegy százan összegyűltek a kerületi tanács épületénél, és többen be is hatoltak az irodahelyiségekbe. A tanácsi épületen belül kisebb összetűzés is volt a biztonságiakkal és a rendőrökkel, de a tüntetők zöme ezután visszament az utcára.

A Facebook közösségi portálon megszervezett demonstráció vezérszónokai elmondták: fő követeléseik közé tartozik, hogy panaszaikat és követeléseiket közvetlenül a kerületi tanács vezetője, Nick Paget-Brown hallgassa meg, és adjon írásos biztosítékokat a követelések teljesítésére.

 Az egyik szervező a BBC-nek elmondta: bűnügyi vizsgálatot követelnek az épület tavaly elvégzett felújításának kivitelezője ellen. Véleménye szerint a tanács ingatlankezelő cége által végrehajtott renoválás célja nem az épület biztonságosabbá tétele, hanem csak "külső csinosítása" volt, hogy a leggazdagabb londoni kerület jómódú polgárainak ne "egy ronda tornyot kelljen nézniük".

 A szervezők követelték azt is, hogy a tanács haladéktalanul gondoskodjon a hajléktalanná vált tűzkárosultak lakáshelyzetének tartós rendezéséről, és kifogásolták, hogy többszöri ígérgetés ellenére elhelyezésük megszervezése még el sem kezdődött, sőt a tanácsi vezetők meg sem hallgatták őket.