Forró PéterSzemétcsata

A külső kerületekben még istenes a helyzet, de ahogy közeledünk Budapest szíve, a Belváros felé, egyre elkeserítőbb az utcakép

Forró Péter – 2017.06.16. 03:35 –

Szemetes a város. A külső kerületekben még istenes a helyzet, de ahogy közeledünk Budapest szíve, a Belváros felé, egyre elkeserítőbb az utcakép, amelyen a feltámadó szél csak tovább ront. Ezt a szeméthelyzetet négy dolog generálja. Mindenekelőtt maga az emberi természet, vagyis, hogy bőven vannak olyan embertársaink, akik minden lelkiismeret-furdalás nélkül hajítják el a sörösdobozt, a hamburgeres zacskót és bármit, ami a kezük ügyébe kerül és fölöslegessé válik. Átnevelésük, meggyőzésük teljesen reménytelen, a szemetelés lételemükké vált. Másodikként itt van az a faramuci helyzet, hogy sokan a szeméttárolóba dobnák a hulladékot, csak éppen nincs hová. Persze képtelenség, hogy minden utcában ötméterenként várja őket szemetes – mint ahogy rendőr sem állhat minden sarkon –, de ezért el kellene gondolkodni azon, hogy például a bulinegyedben, ahol a romkocsmák népe – kiegészülve a felajzott brit legény- és lánybúcsúztató seregekkel – bőven termeli az elszállítani valót, elegendő gyűjtőedény van-e. Ugyancsak ez vonatkozik például a pesti szállodasor előtti korzóra, ahol a turisták hadának üdítős palackjai egy pillanat alatt megtöltik a szemeteseket, amelyek ürítésének gyakoriságán – és ez a harmadik komponens – is lenne mit javítani.

Persze botorság lenne kétségbe vonni és nem értékelni azt az erőfeszítést, amelyet a Főkefe, illetve a helyi önkormányzatok végeznek nap mint nap a helyzet kezelése érdekében. Azonban mégis aggodalomra ad okot az a tény, hogy könnyen elveszíthetjük a szemétcsatát – és itt elérkeztünk a szemétügy negyedik komponenséhez –, paradox módon egy örömteli esemény, a turizmus robbanásszerű növekedése miatt. Az eddigi hónapok idegenforgalmi adatai minden várakozást felülmúlóan alakultak, és az előrejelzések azt mutatják, ez a tendencia csak erősödni fog. És mivel a több turista – akiknek döntő része felkeresi Budapestet – nagyobb fogyasztással is jár, könnyen lehet, hogy ennek nyomait a pesti flaszter viseli majd.

Elég csak belegondolni abba, hogy a július eleji, Európa-szerte kedvelt, Balaton Sound elnevezésű vízparti bulit, amelyre a fővárosból indul a nemzetközi sereg, a július közepén kezdődő vizes-vb követi, hogy utána rögtön megkezdődjön a Forma–1 a Hungaroringen, és amint megszűnik Mogyoródon a dübörgés, a Hajógyári-szigetre zúdulnak a világ fiataljai.

És ekkor még nem beszéltünk a több kisebb, ám ugyancsak sokak által látogatott fesztiválról, illetve nemzetközi mezőnyű futóversenyről és egyéb, nagy közönséget vonzó bemutatókról. Mindezek több százezer érdeklődőt jelentenek a városlakókon kívül. Nyilvánvaló tehát, hogy azzal a mennyiségű szeméttel, amely naponta termelődik majd, csak gondosan kidolgozott stratégiával és apró gyűjtőládák helyett hatalmas konténerekkel lehet boldogulni. Hamarosan tehát kezdődik a nagy szemétcsata.
Nem lehet kérdéses, hogy kinek drukkolunk.