Erősödő biztonságérzet

Tudományos módszereket is alkalmaz a rendőrség a bűnüldözés, megelőzés és a felderítés területén, a hatóság egyre inkább bevonná az állampolgárokat is a feladatokba

MH-összeállítás – 2017.06.16. 01:50 –

Évek óta folyamatosan csökken a hazai bűncselekmények száma a nemzeti bűnmegelőzési stratégiának köszönhetően.

Pintér-SándorA bűnmegelőzés feladata a tudományos kutatásokat, kriminológiai felismeréseket, az értékelő-elemző tudást átültetni a gyakorlatba – jelentette ki tegnap Pintér Sándor a Tudomány és bűnmegelőzés elnevezésű nemzetközi konferencián Budapesten. A belügyminiszter beszédében elmondta, hogy meg kell ismerni a legújabb tudományos eredményeket, és fel kell azokat dolgozni, ahogy tették azt a bűnmegelőzési stratégia kidolgozásakor is. A tárcavezető szerint a törekvéseket igazolja a statisztika: a 2010-ben országosan mért négyszázharmincezer bűncselekmény száma tavaly már kétszáznyolcvanezerre csökkent.

Pintér Sándor felidézte, hogy a hazai bűnmegelőzési munkát a gyakorlat tette szükségessé, mivel a bűncselekmények száma 2008-tól két éven át emelkedett, ami lényegesen csökkentette az állampolgárok biztonságérzetét. Ez a hét évvel ezelőtti kormányváltáskor arra sarkallta a kabinetet, hogy egy általános stratégiát dolgozzon ki a megelőzés és a felderítés érdekében. Megerősítették a bűnüldözést, rendőröket toboroztak, technikai fejlesztéseket végeztek. Ezek önmagukban nem csökkentették a bűncselekmények számát, ezért más területeket hívtak segítségül, és ez alapozta meg a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács létrehozását. Az új stratégia új elemeket is tartalmazott, amelyek a magyar társadalomban korábban ismeretlenek voltak. Ilyen például a korábban  számos kritikával illetett Iskola rendőre program.

Pintér Sándor szerint a stratégia új szintre emelte az állampolgárok bevonását a bűnmegelőzésbe, eredményeket tudott felmutatni az önvédelmi tudat kialakításában, fejlesztésében is.

Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke az eseményen elmondta, a kormányzat segítségével arra törekszenek, hogy minél jobban bevonják az állampolgárokat a bűnmegelőzésbe.