Bajor bőrnadrágot húz a csúcsot döntő Tolisso

Labdarúgás. A Bayern München gyorsan megtalálta a visszavonult Xabi Alonso utódját, az ifjú francia a Bundesliga történetének legdrágább játékosa lett

MH-összeállítás – 2017.06.16. 01:01 –

Lassan huszonnégy óra telik el a Bayern München a Magyar Hírlap által is közölt „nagyberuházása” óta, ám a világ még mindig álmélkodik: a 22 éves Corentin Tolisso, aki eddig mindössze tíz percre fért be a francia válogatottba, a Bundesliga történetének legdrágább játékosa lett – 41,5 millió eurós vételárával.

Corentin-TolissoKi ez a srác? – kérdezték még a nemzetközi futballt közelről követők is annak olvastán-hallatán, hogy Corentin Tolissót rekordáron vette meg a Bayern, s a középpályás valóban jó idényt tudhat maga mögött az Olympique Lyonban, de a vételára így is sokkoló. A Lyonhoz közeli Tarare-ban született, az édesapja togói származású, ezért a fiú is választhatta volna az afrikai válogatottat. Az évtizedek óta Fekete-Afrikában dolgozó francia edző, Claude Le Roy hívta is oda, de Tolisso, aki szinte minden francia korosztályos válogatottnak tagja volt, a kékeket választotta. Két kisebb klubban tette meg futballistaként az első lépéseket, majd az Olympique Lyon (OL) híres akadémiájára került. Egy héttel a tizenkilencedik születésnapja után Rémi Garde, az OL akkori edzője mély vízbe dobta őt a Ligue 1-ben, de abban az idényben még csak a mérkőzések kevesebb mint felén játszott. A legutóbbi három teljes bajnoki évben ellenben már alapember volt a régi, a kétezres évek eleji sikereire vágyó csapatban. Összesen 102 bajnokin játszott, többnyire jól. Az SSC Napoli már tavaly nyáron le akarta igazolni, mivel nem sikerült, kevés figyelmet kapott, hogy a dél-olasz klub 36 millió eurót ajánlott érte. Tolisso ellenben maradt, akart még egy évet a megszokott környezetben erősödni. A Lyon jól járt vele, a negyedik helyen végzett a bajnokságban, s bejutott az Európa-liga elődöntőjébe. Tolissót az UEFA beválasztotta a sorozat álomtizenegyébe.

Jelentkezett is érte a Bayern, ő pedig már ment, s októberben, a hagyományokhoz híven, ő is bőrnadrágba bújik majd az Oktoberfesten. Vételára nemcsak Bundesliga-, hanem lyoni klubrekord is egyben. Érdemes felsorolni az immár az övé mögé került további négy nagy üzletet: Michael Essien 2005-ben 38 millióért került a Chelsea-be, Karim Benzema 2009-ben 35 millióért a Real Madridba, Mahamadou Diarra 2006-ban 26 millióért ugyancsak a királyi klubba, s végül Samuel Umtiti tavaly 25 millióért a Barcelonába. S az idén a Lyon okkal számíthat még egy nagy bevételre, amennyiben hajlandó elengedni a még Tolissónál is többre tartott Antoine Lacazette-et Angliába vagy Spanyolországba.

Az ifjú védekező középpályás – aki azért a kapu előtt is feltalálja magát, az OL-ből csak Lacazette szerzett több gólt az előző idényben – a Bundesliga-rangsor élén többnyire leendő klubtársait előzte meg. Eddig Javi Martínez (40 millió) volt a rekorder, őt követi a már Dortmundba visszatért Mario Götze, valamint Arturo Vidal (37-37 millió), egykori wolfsburgi szerződésével Julian Draxler (36 millió), valamint Mats Hummels és Renato Sanches (35-35 millió).

A Bayern, amely lemond Alexis Sánchez megvételéről, aktív a piacon. Megszerezte a Hoffenheim 195 centi magas védőjét, Niklas Sülét (20 millió), valamint klubtársát, Sebastian Rudyt és a stuttgarti születésű, de három éven át az Arsenal akadémiáján nevelkedett, a legutóbbi idényt a Werder Bremenben töltő Serge Gnabryt (10 millió). Douglas Costa, aki egy olasz statisztika szerint az előző idényben a topligák minden játékosánál több ellenfelét cselezte ki, a Juventusba tart, Lahm, Xabi Alonso visszavonult, Badstuber távozott. A Bayern az idény zárása óta minden más klubnál többet, több mint százmillió eurót költött erősítésekre.