Hiába óvnák Theresa Mayt

A kormányfő döntött, jövő héten az eredeti menetrend szerint indulnak a Brexit-tárgyalások

Veczán Zoltán – 2017.06.15. 02:55 –

Minden marad a megbeszéltek szerint, nem változik az Egyesült Királyság uniós kilépéséről szóló tárgyalások menetrendje – közölte kedden a brit miniszterelnök. Konzervatív politikusok hiába próbálják párbeszédre vagy módosításokra bírni.

Macron-MayEmmanuel Macron nyitva tartja az unió kapuját Theresa May és a britek előtt (Fotó: Reuters/Philippe Wojazer)
Theresa May brit kormányfő kedd este Párizsban jelentette be, hogy nem hajlandó változtatni a Brexit-tárgyalások menetrendjén, miután Emmanuel Macron francia elnökkel egyeztetett. Ugyanakkor optimistán kijelentette, hogy olyan megoldást találnak, amely az Egyesült Királyság érdekeit és az EU-ban maradó 27 ország érdekeit is egyformán szolgálja, Macron pedig arról beszélt, üdvözölné a minél gyorsabb és fájdalommentesebb megoldást, s a britek számára a tárgyalások alatt is „nyitva lesz az unió kapuja”. May pedig korábban hangoztatta, szoros kapcsolatot akar tartani az EU-val.

Eredetileg június 19-re tűzték ki a tárgyalások kezdési időpontját, ám a konzervatívok súlyos választási veresége a saját maguk által kezdeményezett előre hozott választásokon bizonytalanná tette ennek megvalósulását, hiszen az ellenzék igyekszik elszabotálni a Brexitet.

S mindeközben egyre több a belső kritikus hang is. May elődje, David Cameron szerint a kormányfőnek hallgatnia kell a többi pártra a Brexit stratégiáját illetően, s az egyszerű parlamenti többség elvesztése után a konzervatívoknak lágyabb Brexitre kell áthangolódniuk. Bár a konzervatívok kizártak minden pártközi egyeztetést vagy változtatást a kilépést illetően, May az északír Demokratikus Unionista Párttal tárgyal koalíciós kormány alakításáról. Beszédes, hogy a csütörtöki voksolás relatív győztese, a Munkáspárt vezére, Jeremy Corbin úgy fogalmazott, hogy pártja van kormányon, „csak még kivárnak”.

Eközben Robert Halfron volt konzervatív párti miniszter egyenesen arról beszélt, hogy „halálsoron” van a Konzervatív Párt, s erre a „munkáspártosodás” lehet a megoldás. A kedden leköszönt Halfron szerint a pártnak nevet és szimbólumot is kellene változtatnia kiábrándító választási eredményei után. Ez az elképzelés már korábban is felvetődött azzal a jelszóval, hogy a konzervatívok állnak igazából a munkások oldalán, ők az igazi „munkáspárt”. Az efféle elképzeléseket a Munkáspárt korábban is kinevette, és gyenge átverési kísérletnek bélyegezte.