Korompay CsillaIngyenebéd a Taügetoszon

Álláspont. A tények azonban csöppet sem zavarják a kockás inges szakértőkkel felvértezett ellenzéket

Korompay Csilla – 2017.06.15. 02:11 –

„A pap felterjesztette, az Országgyűlés megszavazta, az icike-picike morállal sem rendelkező köztársasági elnök pedig aláírta” – így kezdődik a Tanítanék Mozgalom által a „Tajgetosz-törvény” ügyében írott levél, majd hasonló stílusban, Balog Zoltán miniszter és Áder János államfő mellett Aáry-Tamás Lajos oktatási biztost is gúnyolva folytatódik. Az, hogy milyen példaként szolgál ez a cinikus pofátlanság a diákok számára, még a kisebb probléma, nagyobb baj, hogy tisztán politikai céllal keltenek zavart és ijesztenek rá szülők tízezreire.

A komplett ellenzék felsorakozott a kockás ingesek érvei mentén, nézzük, miféle szakmaiságot támogat. A Tanítanék azzal indította el a Tajgetosz-pánikot, hogy a kormány „szakadékba” taszítja a disz-es, vagyis diszlexiás, diszgráfiás, diszkalkuliás gyerekeket, mivel megvonja a kedvezményeiket. Az mellékes, hogy a Spárta melletti hegy neve Taügetosz volt, s immár régészeti kutatások is bizonyítják, hogy nem hajigáltak le róla csecsemőket.

Kiderült viszont, hogy a törvénymódosítás a sajátos nevelési igényű (SNI-s) tanulókra, köztük a disz-esekre nem vonatkozik, a Tanítanék azonban továbbra is összemossa a két kategóriát, és elkezdte hangoztatni, hogy a beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézségekkel küzdő, vagyis BTMN-es gyerekekkel szemben is „kegyetlenség” az osztályozás alóli felmentés kivezetése.

Majd amikor a köztársasági elnök arra hivatkozott, hogy a mintegy nyolcvanezer BTMN-es tanulóval kapcsolatban éppen a szakma kezdeményezte a változást, lehazugozták Áder Jánost, aki válaszul nyilvánosságra hozta a jegyzőkönyvet arról a találkozóról, amikor a gyógypedagógiai szervezetek és a szakszolgálatok képviselői kinyilvánították, hogy részt vettek az előkészítésben, és egyetértenek a változásokkal, mert azok a gyermekek érdekeit szolgálják. A BTMN-es tanulók problémái ugyanis orvosolhatók, viszont a tapasztalatok szerint az osztályozás alóli felmentéssel elvész a motiváció a diák és a tanár részéről is.

Tehát éppen az eddigi kedvezmény jelentette a róluk való lemondást, nem a módosítás, amelyben előírták a kiemelt fejlesztést is. Ráadásul folyamatosan növelik a gyógypedagógusok számát a szakszolgálatoknál, az idén például egymilliárdot fordítanak erre a célra.

A tények azonban csöppet sem zavarják a kockás inges szakértőkkel felvértezett ellenzéket, amely általánosságban is a „Tajgetoszhoz” hasonlítja az oktatási rendszert. Pedig a szocialista kormányzás utolsó évéhez, 2010-hez képest jövőre már 552 milliárddal több, kétezermilliárd forint jut oktatásra, s ennek igen nagy része hátránykompenzációra, vagyis a legnehezebb helyzetű gyermekekre. Megszűntek a napi finanszírozási gondok, indul a nagy volumenű digitalizáció, zajlik a korszerű, kompetenciairányú nemzeti alaptanterv kidolgozása, és az emelkedő pedagógusbérekkel párhuzamosan növekszik a tanárképzésre jelentkezők száma.

Emellett már az első kilenc évfolyam ingyen kapja a tankönyveket, és minden rászoruló gyermek díjmentesen étkezhet nemcsak a tanév során, hanem az iskolai szünetekben is, erre háromszor annyi pénz van a költségvetésben, mint 2010-ben volt. Indul a Koala, a hátrányos helyzetű gyerekeknél már bizonyított komplex módszer bevezetése, amely jó eszköz lehet a korai iskolaelhagyás ellen, mint ahogy az a jelzőhálózat is, amely a lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók kiszűrését célozza, hogy mielőbbi segítséget kapjanak.

A diákokat tehát ingyentankönyv és ingyenebéd várja a magyar oktatási Taügetoszon.

Kellemes vakációt a kockás ingeseknek.