Varga: az adócsökkentések hatására 260 milliárd forint marad a családoknál

Elfogadták a jövő évi költségvetést megalapozó törvénycsomagot - Szavaztak az adócsomagról is

MH/MTI – 2017.06.13. 12:54 –

Az Országgyűlés által elfogadott adóváltoztatások hatására 260 milliárd forinttal csökkennek az adóterhek, ekkora összeg marad a magyar családoknál - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a jövő évi adótörvények parlamenti végszavazását követően.

A miniszter kiemelte: "a kormány azért tud nyugodt szívvel lemondani 260 milliárd forintról az adócsökkentések hatására", mert úgy érzi, hogy ezzel a gazdasági növekedést tudja erősíteni, tovább tudja a jövedelmeket növelni Magyarországon. Ezt az összeget a kormány otthagyja a családoknál, a gyermeket nevelő szülőknél, a vállalkozásoknál - jelezte.

Varga Mihály rámutatott: az a jó gazdaságpolitika, amely nemcsak a makrogazdasági számok javításában érdekelt, hanem abban is, hogy a családok jövedelme és megtakarítása nőjön.

A miniszter elmondta: a parlament által elfogadott adótörvények következtében 2018-ban folytatódnak az adócsökkentések és a jövő év a kisebb adóadminisztráció éve lesz Magyarországon. 260 milliárd forint adóval kell kevesebbet fizetni 2018-ban az idei évhez képhez - jelezte.

Rámutatott: jövőre 5 százalékra csökken az internet szolgáltatások áfája, ugyancsak 5 százalékra csökken a mostani 27 százalékról a hal, mint az egyik alapvető élelmiszer áfa-kulcsa. A kormány reményei szerint ezzel egy egészségesebb étkezési kultúrához is hozzá tud járulni a kabinet - közölte.

A miniszter elmondta: a különböző sertésvágási melléktermékek és a belsőség áfája is csökken, a szakma azt vetette fel, ha a sertéshús áfája csökken, akkor a hozzákapcsolódó belsőségeknek is legyen alacsonyabb az áfája.

Hozzátette, a vendéglátási szolgáltatások áfakulcsa is csökken, például kisebb adót kell a vendéglátóknak az étkezőhelyi vendéglátásban előállított étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italok után fizetni. Elmondta, ez abból adódik, hogy az áfa mértéke 2018. január 1-jétől a jelenlegi 18 százalékról 5 százalékra mérséklődik.

Varga Mihály kiemelte: a két gyermeket nevelő családok adókedvezménye a jelenlegi gyermekenkénti havi 15 ezer forintról 17 500 forintra emelkedik, ez a kedvezmény 15 milliárd forintot hagy összességében 330 ezer kétgyermekes családnál.

A miniszter arról is szólt, hogy a lakásukat kiadók, bérbeadók rendkívüli adminisztráció-csökkentéssel, és jelentős pénzmegtakarítással számolhatnak. A két intézkedés majdnem három milliárd forintot hagy a lakáskiadóknál.

Varga Mihály elmondta: 2018-tól - a jelenlegi egy ingatlan helyett - már három lakás vagy üdülő esetében választható a legegyszerűbb és a legnagyobb megtakarítást biztosító adózási mód, az úgynevezett tételes átalányadó. A fizetendő adó szobánként évi 38 400 forint lesz, ezért senkinek sem éri meg eltitkolni a szálláshely-szolgáltatásból szerzett jövedelmét.

Hozzátette: a hosszú távú ingatlanbérbeadók közül senkinek nem kell az ingatlan bérbeadásból származó 1 millió forintot meghaladó jövedelme után 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást fizetni. Így az ingatlan kiadásból származó jövedelem után csak a 15 százalékos szja-t kell megfizetnie az érintett személyeknek - tette hozzá.
A miniszter szerint az egyszerűsítések közé tartozik és az adócsökkentés mellett a versenyképességet is javítja az, hogy a szociális hozzájárulási adó mértéke 22 százalékról 20 százalékra csökken jövőre.

Varga Mihály a bővülő kedvezmények között említette, hogy a társasági adónál az elektromos töltőállomást létesítő vállalkozások csökkenthetik az adóalapjukat annak bekerülési értékével és a beruházást követő 3 év alatt várható, a töltőállomás utáni pozitív működési eredmény különbözetével. A kedvezmény az energiaellátók jövedelemadójában is érvényesíthető.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta: bővül a kisüzemi sörfőzdei kedvezményezettek köre, 2017. július 1-jétől minden 200 ezer hektolitert meg nem haladó mennyiségű sört előállító vállalkozó alkalmazhatja az 50 százalékos jövedéki adókedvezményt.
A miniszter szerint az egyszerűbb adminisztrációt segíti, hogy jövőre a vállalkozásoknak nem kell külön bejelentkezni az önkormányzatnál, elegendő lesz a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. Emellett a megfelelő felkészülési idő biztosítása érdekében csak 2018. július 1-jétől lesz kötelező a számlázó programok használatakor az online adatszolgáltatás - sorolta Varga Mihály a változásokat.

Elfogadták a jövő évi költségvetést megalapozó törvénycsomagot

 Az adótörvények és a büdzsé összhangját célzó változtatásokat 129 igen és 64 nem szavazattal hagyták jóvá a képviselők kedden. A parlament kiszélesítette egyes szociális ellátások jogosulti körét azzal, hogy megemelte a maximális jövedelemhatárt. Egyebek mellett a közgyógyellátási, valamint a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény jogosultsági jövedelemhatára emelkedik 5 százalékponttal. Szavaztak a jövő évi adócsomagról is, amelynek értelmében az internet, a hal és a sertésbelsőség áfakulcsa is 5 százalékra csökken 2018-ban.

A továbbiakban ismét megállapítható lesz a megváltozott munkaképességűek rehabilitációs ellátása, továbbá új intézményként vezetik be a kivételes rokkantsági ellátást azok számára, akik nem rendelkeznek kellő biztosítási idővel.

A foglalkoztatási törvény módosításával lehetővé tették a kormányhivatalok állásbörzéinek elszámolását a foglalkoztatási alap terhére.

A döntés értelmében létrejön az önálló szerencsejáték-felügyeleti hatóság is; a szerencsejáték-szervezéssel kapcsolatos hatáskörök megoszlanak az adópolitikáért felelős miniszter, valamint a szerencsejáték-szervezés állami felügyeletéért felelős miniszter között. Előbbi a koncessziós szerződésekkel kapcsolatos teendőket, utóbbi a felügyeletet végzi majd, továbbá irányítja a hatóságot.

Az államháztartási törvényben kiterjesztették a központi illetményszámítás szabályait a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságra.

Az egyesülési jogról és a civilek támogatásáról szóló jogszabály is módosult, ebben pontosították egyebek mellett a közhasznúság szempontjait. A Nemzeti Együttműködési Alap szervezete kibővül, s a továbbiakban tájékoztatást kap a Civil Információs Centrumoktól az ellátási területükön működő civil szervezetek működéséről. A centrumok mintájára létrejönnek a Család, Esélyteremtő és Önkéntes Házak.

Új szabályokat fogadtak el a településkép-védelem területén is, ez egyebek mellett az engedély nélküli plakátkihelyezés bírságolását tartalmazza. A közigazgatási bírság 10 ezertől 200 ezer, a helyszíni bírság 5 ezertől 100 ezer forintig terjed.

Egy új, integrált informatikai rendszer miatt szükséges források megteremtése érdekében módosították a bírósági végrehajtásról szóló jogszabályt is.

Egyszerűsítették a devizában kibocsátott állampapírok belföldi elszámolásának szabályait, továbbá pontosították az Eximbank tevékenységi körét, így az a továbbiakban bel- és külföldi kockázati- és magántőkealap is alapíthat vagy csatlakozhat ilyenhez tőkebefektetésen keresztül.

A találmányok szabadalmi oltalmáról szóló jogszabály kiegészítése nyomán adókedvezményt érhetnek el a korai fázisban lévő vállalkozások.

A Ház rögzítette a vendégoktatói ösztöndíjprogram szabályozásának részleteit, továbbá egyszerűsítette és átláthatóbbá tette az engedélyezési eljárásokat a haditechnikai berendezések gyártásáról szóló jogszabályban.

A parlament kiszélesítette egyes szociális ellátások jogosulti körét azzal, hogy megemelte a maximális jövedelemhatárt. Egyebek mellett a közgyógyellátási, valamint a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény jogosultsági jövedelemhatára emelkedik 5 százalékponttal.

A továbbiakban ismét megállapítható lesz a megváltozott munkaképességűek rehabilitációs ellátása, továbbá új intézményként vezetik be a kivételes rokkantsági ellátást azok számára, akik nem rendelkeznek kellő biztosítási idővel.

A foglalkoztatási törvény módosításával lehetővé tették a kormányhivatalok állásbörzéinek elszámolását a foglalkoztatási alap terhére.

A döntés értelmében létrejön az önálló szerencsejáték-felügyeleti hatóság is; a szerencsejáték-szervezéssel kapcsolatos hatáskörök megoszlanak az adópolitikáért felelős miniszter, valamint a szerencsejáték-szervezés állami felügyeletéért felelős miniszter között.

A nyugdíjasok is alakíthatnak szövetkezetet    

A diákszövetkezetek mintájára jöhetnek létre az idősek rugalmas foglalkoztatását lehetővé tevő közérdekű nyugdíjas szövetkezetek, miután az Országgyűlés 129 igen és 61 nem szavazattal elfogadta az erről szóló törvénymódosításokat. 
 Ahogy a változtatás egyik kezdeményezője, Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető korábban elmondta: az idősek várhatóan a kereskedelemben vagy a vendéglátásban kaphatnak majd munkát, olyan helyeken, ahol a feladatok egyenetlenül jelentkeznek.  
A nyugdíjas szövetkezetek létrehozásához legalább tíz tag szükséges. A szervezeteknek - legfeljebb tagságuk tíz százalékában - nem nyugdíjasok is tagjai lehetnek, rájuk azonban más közteherviselési szabályok vonatkoznak, mint a nyugállományúakra. Utóbbiaknak ugyanis a szövetkezeten keresztül szerzett jövedelmük után sem egészségügyi, sem nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, csupán 15 százalékos személyi jövedelemadót, ha a megkeresett összeget pénzben veszik fel, és a munkavállalás mellett a nyugdíjukat is megtarthatják.  
A munkaadókkal a szövetkezet köthet szerződést bizonyos órányi munka elvégzésére, és a szövetkezet dönthet arról is, mely tagjaival, milyen elosztásban teljesíti a vállaltakat. 
Kósa Lajos korábban azt is elmondta, hogy ha 100 ezer nyugdíjast sikerülne bevonni ilyen munkába, ők mintegy 20 ezer aktív korú ember munkáját tudnák elvégezni. 

 Bővül a legszigorúbban ellenőrzött kábítószerek köre

Egy új hatóanyaggal, az acetil-fentanillal bővül a legszigorúbban ellenőrzött kábítószerek köre, miután a Ház 191 igen szavazattal, egyhangúlag támogatta a New York-i Egységes Kábítószer Egyezmény módosításának kihirdetését. 

Energetikai tárgyú törvényeket módosított a Ház

 Öt energetikai tárgyú törvényt módosított a Ház  124 igen, 41 nem és 24 tartózkodó szavazattal: a bányászati, az atomenergiáról szóló, a villamos energia-, a földgázellátási, valamint a kőolajtermékek biztonsági készletezéséről szóló jogszabályokat. 
A módosítások egyike kimondja, hogy a kormány előzetes elvi hozzájárulása szükséges a radioaktívhulladék-tároló tulajdonjogának megszerzéséhez és a használat bármilyen jogcímen való átengedéséhez. A változtatás emellett azt is egyértelművé teszi, hogy az új nukleáris létesítmények és a radioaktívhulladék-tároló létesítési engedélyét csak az Országos Atomenergia Hivatal módosíthatja.

A kormány hirdetheti ki a veszélyes áruk szállításáról szóló nemzetközi szerződést 

A jövőben az Országgyűlés helyett a kormány hirdetheti ki a veszélyes áruk nemzetközi vasúti, belvízi és közúti szállításáról szóló egyezmények kétévente változó mellékleteit. 
A  154 igen, 30 nem és 6 tartózkodó szavazattal elfogadott változtatás értelmében már az idei módosításokat is kormányrendeletben hirdetik ki. Ezek például a szállításra vonatkozó konkrét műszaki és adminisztratív előírások. 
A változtatás négy törvényt és két törvényerejű rendeletet módosít.    

A röplabda is látvány-csapatsportnak minősül

A röplabda is a látvány-csapatsportok közé kerül, így támogatásban részesülhet a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong mellett a társasági adóról szóló törvény módosításával, amelyet 150 igen, 34 nem szavazattal, 5 tartózkodás mellett fogadott el az Országgyűlés. 
A jogszabály indoklása szerint a sportág népszerűsége az elmúlt két évben jelentősen nőtt, jelenleg 210 klubban van lehetőség annak gyakorlására, az ország 1200 iskolai röplabda-csapatában pedig összesen csaknem 15 ezer gyermek sportol.

Elfogadták a jövő évi adócsomagot

A képviselők 152 kormánypárti és jobbikos igen szavazattal, 40 nem ellenében hagyták jóvá Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter előterjesztését.

A parlament döntése nyomán a fizetővendéglátók a jelenlegi egy helyett 2018-tól már három lakásig vagy üdülőig választhatják a legegyszerűbb és a legnagyobb megtakarítást biztosító tételes átalányadó, amelynek összege szobánként évi 38 400 forint. Újdonság az is, hogy az ingatlant hosszú távon bérbeadóknak a jövő évtől nem kell az egymillió forintot meghaladó jövedelem után 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást fizetniük, csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót.

Az internet áfája további 13 százalékponttal csökken, jövőre 5 százalék lesz, amely a tárca korábbi számításai szerint mintegy 22 milliárd forintot hagy a lakosságnál és a vállalkozásoknál. A hal áfája 5 százalék lesz, amely a 3,5 milliárd forintos lakossági megtakarítás mellett a kabinet várakozásai apján jelentősen növelheti a rendszeresen halat fogyasztók számát is. Egy elfogadott módosító javaslat a sertéshús mellett a sertésbelsőségekre is kiterjesztette ezt a kedvezményes áfakulcsot. Tállai András adóügyekért felelős államtitkár korábbi közlése szerint utóbbi változtatás 2 milliárd forintos könnyebbséget jelent majd a lakosságnak.

A kormány szándékai szerint a betöltetlen orvosi praxisok újbóli betöltését segítheti az az új szabály, hogy nem kell személyi jövedelemadót fizetni, ha a praxisát eredeti jogosultként megszerző magánszemély adja azt el. Amennyiben az eladó a praxishoz ellenérték fejében jutott, az értékesítésből származó jövedelmét az eltelt idő függvényében csökkentheti, a szerzést követő ötödik évben pedig már nem kell adót fizetnie.

Bővül a kisüzemi sörfőzdékre vonatkozó kedvezményezettek köre is, kitolják ugyanis a jelenlegi 8 ezer hektoliteres határt így már idén júliustól minden 200 ezer hektolitert meg nem haladó mennyiségű sört előállító vállalkozó alkalmazhatja az 50 százalékos jövedékiadó-kedvezményt. 

Eldőlt az is, hogy a vállalkozásoknak elég lesz a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz bejelentkezniük, nem kell külön az önkormányzatnál. Az adóhivatal a jövőben nemcsak a bejelentkezéshez szükséges adatokat továbbítja elektronikus úton az illetékes önkormányzatnak, hanem az iparűzési adóelőleg-kiegészítésről szóló bevallást is.

A munkáltató által adómentesen nyújtható mobilitási célú lakhatási támogatás mértéke a jövő évtől a foglalkoztatás első 24 hónapjában a minimálbér 40 százaléka helyett annak 60, a következő 24 hónapban a minimálbér 25 százaléka helyett 40, a következő 12 hónapban pedig 15 helyett 20 százaléka lesz.

Jóváhagyták azt a változtatást is, amelynek értelmében a tanulmányaik mellett kisadózóként vállalkozó nappali tagozatos hallgatóknak 2018-tól feleannyi közterhet kell fizetniük. Az érintett diákok ugyanis főállásúnak nem minősülő kisadózónak minősülnek, ezért a jelenlegi 50 ezer forint helyett az alacsonyabb összegű, havi 25 ezer forint tételes adót kell csak megfizetniük.

Változnak az áruszállításban dolgozók napidíj-elszámolási szabályai is, így már nemcsak a bérfuvarozást végző vállalkozások gépkocsivezetői, hanem a saját árut szállító cégek munkavállalói is igazolás nélkül levonhatják majd napidíjukból az adómentesnek minősülő napidíjátalányt.

Egy az eredetileg benyújtott adócsomaghoz érkezett módosítás révén 125 millió forintról 250 millió forintra emelkedik az a bevételi határ, amelynek eléréséig a hivatásos sportolók, edzők választhatják az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás szerinti adózást.