Kárpátaljáról 250 fiatalt hívtak be az ukrán hadseregbe a tavaszi időszakban

A behívottakat nem vonják be a kelet-ukrajnai terrorellenes műveletbe

MH/MTI – 2017.06.09. 13:29 –

Kárpátaljáról 250 sorköteles fiatalt vonultattak be az ukrán hadseregbe a május végén zárult tavaszi behívási időszakban - közölte pénteki ungvári sajtótájékoztatóján Bohdan Cseremiszkij ezredes, a Kárpátalja megyei hadkiegészítő parancsnokság vezetője. A behívottakat nem vonják be a kelet-ukrajnai terrorellenes műveletbe.

Cseremiszkij ezredes kijelentette, hogy a 250 fiatal behívásával 100 százalékra teljesült a főparancsnokság által a megye számára kiszabott terv.
A parancsnokság sajtószolgálatának közleménye szerint Cseremiszkij azt is elmondta, hogy az újoncokat kiképző központokban készítik fel a szárazföldi csapatokban, továbbá a központi parancsnokság alá tartozó egységekben, így az elnöki őrezredben, a légierő és a haditengerészet alakulataiban, nemzeti gárdában végzendő szolgálatra. Jelezte, hogy ezúttal Kárpátaljáról nem volt behívás a határőrcsapatokba.

A tiszt emlékeztetett arra, hogy az idei behívás nem volt zökkenőmentes, mert sok fiatal külföldön dolgozik, és besorozottak többsége - a családjukkal együtt - nem kellő felelősséggel viszonyul a sorkötelezettség teljesítéséhez. Sokan nem veszik át a behívót, durván viselkednek a hadkiegészítő parancsnokság munkatársaival szemben, fenyegetik őket, mások megvesztegetéssel akarnak kibújni a sorozás alól - fejtette ki.

Jurij Velicskanics parancsnokhelyettes azt emelte ki, hogy a Kárpátaljáról behívott fiatalok kiképzésük után a megye határain túl teljesítenek majd szolgálatot.

Közölte ugyanakkor hogy, a tényleges katonai szolgálatra behívott katonákat nem vonják be a kelet-ukrajnai terrorellenes műveletbe (ATO), békés térségekben fognak szolgálni. Ha azonban a sorkatona, kívánsága szerint szerződéses állományba akar kerülni, akkor szerződéses katonaként harci egységbe vezénylik - mondta el.