Világsztárok a Séd partján

Új helyszínen a VeszprémFest – Harminc borász és harminc koncert a Rosé, Rizling és Jazz Napokon – Fellép Prince egykori zenekara, a The New Power Generation is

2017.06.09. 01:04 –

Mészáros Zoltán főszervező: A szerencse fontos tényező, hiszen nagyon lényeges, hogy az adott évben milyen fellépőlistát sikerül összeállítanunk. Mindig van húsz-harminc ötletünk.

Mészáros Zoltán 20170608„Olyan sztárokban tudunk gondolkodni, akik Európában turnéznak júliusban. Az idén Tom Jones volt az első, akit leszerződtettünk” (Fotó: MH)

A 14. VeszprémFestet az idén július 12. és 15. között rendezik meg a vár alatti új helyszínen, a História Kertben. A fellépők között olyan sztárok lesznek, mint Tom Jones, a kameruni származású Richard Bona vagy Prince egykori zenekara, a The New Power Generation, de a fesztivál miatt látogat először Magyarországra a kilencvenes évek egyik legsikeresebb angol popénekesnője, az M People hangja, Heather Small is. A nagyszabású koncertekről, valamint a kísérőrendezvényről a főszervezőt, Mészáros Zoltánt kérdeztük.

– Miért költözik az idén új helyszínre a fesztivál?

– A helyszín csak kicsit lesz új, hiszen FestGarden néven két éve már használtuk ezt a teret, amely egyébként rendkívül megkapó és gyönyörű. Ez a régi érseki pihenőkert, amely most História Kert néven található meg. A vár aljában van, a hátterét a vár gyönyörű épületeinek kontúrja rajzolja. A tizennyolcadik századi barokkos épületek világát egy ligetes, patakparton lévő parkra, kertre cseréljük, ennek az oka profán, felújítják az érseki palotát, ezért nem lehetünk ott ezen a nyáron. Bár mint említettem, kipróbált helyszínről van szó, 2015-ben nem kétezres nézőteret építettünk, hanem csak egy ötszáz férőhelyest. Akkor inkább szubkulturális jellegű koncerteket szerveztünk oda, meghívtuk például Jack Dejohnette-t, Mike Sternt és Didier Lockwoodot, valamint Carmen Souzát. Annak idején úgy döntöttünk, inkább dzsessz és világzenei produkciókat viszünk oda, a közönség részéről pedig nagyon jó volt a visszajelzés

– Akkor tehát csak ideiglenesen kerül a História Kertbe a VeszprémFest?

– A mostani terv az, hogy jövőre visszatérünk a várba, reméljük, hogy a felújítást addigra befejezik. Egyébként egy gyönyörű, patinás szabadtéri helyről van szó. A fönti klasszikusabb, kicsit szakrálisabb atmoszféra helyett most piknik jellegű, kerti parti hangulat lesz, ezért is választottunk olyan zenekarokat, amelyek műfajilag ide illenek. A Richard Bona-féle kicsit kubai, kicsit popba hajló, dzsesszes, salsás világ például

illeszkedni fog ebbe a környezetbe, európai turnéjának magyar állomása lesz a július 12-i

nyitókoncert, a Mandekan Cubano. Ugyanez igaz a következő napra, amikor Heather Small az egykori M People „hangja” lép fel, ez a mozgalmasabb popslágerek koncertje lesz.

– A Veszprém Arénában milyen sztárok adnak koncertet az idén?

– Már az utóbbi négy-öt évben is voltak olyan sztárjaink, akikről már eredetileg, a szerződés megkötésekor tudtuk, hogy a kétezres léptékű szabadtéri helyszínünk szűkös lenne számukra, ilyen volt például Diana Krall, Emeli Sandé vagy Lisa Stansfield. Az idén Tom Jones fellépését tettük az arénába, és a sejtésünk be is igazolódott, mert körülbelül három hét múlva elfogynak rá a jegyek. Ez egy négyezer-négyszáz fős hely, több mint kétszer nagyobb, mint a szabadtéri helyszínünk. Az is fontos, hogy némely előadóknak olyan technikai igényeik vannak, amelyeket nagyon nehezen tudnánk szabadtéren megoldani, ez idén a Prince-emlékkoncertre is igaz. A The New Power Generation (NPG) Prince egykori zenekara volt 1992-től 2013-ig. Veszprémi fellépésük a Celebrating Prince elnevezésű euró­pai turnéjuk egyik állomása lesz. Három énekest hoznak magukkal, és a legnagyobb tizenöt Prince-slágerre lehet majd számítani.

– Hogyan dől el, hogy melyik évben milyen zenekarok, előadóművészek léphetnek fel a VeszprémFesten? Mekkora szerepe van a szerencsének abban, hogy sikerül-e világsztárokat leszerződtetni?

– A szerencse fontos tényező, hiszen nagyon lényeges, hogy az adott évben milyen fellépőlistát sikerül összeállítanunk. Mindig van húsz-harminc ötletünk, a választásnak pedig sokszor praktikus okai vannak. Jellemzően olyan sztárokban tudunk gondolkodni, akik Európában turnéznak júliusban. Az idén Tom Jones volt az első, akit leszerződtettünk, ő az angliai turnéját szakítja meg, hogy idejöhessen. Nagyon sok múlik azon, hogy a fesztivál napjai alatt ki szabad, és ki az, aki műfajilag megfelel az elképzeléseinknek, s a költségvetésünkbe is belefér. Minden évben okoz egy kis izgalmat, hogy ki lesz az az előadó, akit exkluzívan először tudunk behozni Magyarországra. Tavaly ebben egy kicsit erősebbek voltunk, de az idén is van ilyen, Hea­ther Smallnak már huszonöt éve játsszák a slágereit, de hazánkba most először látogat el. Az is nagy siker, hogy Prince zenekara hozzánk is eljön, hiszen amúgy a nagy európai fesztiválokon lép fel a nyár folyamán.

– Az idén is a VeszprémFest része lesz a Rosé, Rizling és Jazz Napok nevű kísérőrendezvény. Milyen programokra lehet majd számítani?

– Ezt az eseményt már hetedik éve szervezzük meg a minőségi bor és zene iránt érdeklődő közönség számára. Ez egy kötetlenebb, lazább, barátságos és ingyenes tíznapos programsorozat, amely nagyon sok embert vonz. Tavaly felmérést végeztünk s az derült ki, nem kis meglepetésünkre, hogy a látogatók harminc-negyven százaléka nem veszprémi.

A rendezvény július 7-én kezdődik és 16-ig tart majd, itt is próbálunk mind a borok, mind a zene tekintetében széles kínálatot nyújtani, a zenekarok három sávban fognak koncerteket adni esténként. A produkciók ellentétei a nagyszínpadi koncerteknek, jellemzően magyar fellépők vannak, és sok a fiatal pályakezdő is. Körülbelül ötven százalékban a dzsessz határozza meg a zenei kínálatot, de sok funky és soul is hallható majd. Vendégünk lesz többek között Gereben Zita, Karácsony János, Lombos Marci, Zséda, Malek Andrea, valamint olyan zenekarok, mint a Group ’n’ Swing vagy a Tátrai Trend. A szlogenünk idén sem változik: „Harminc borász és harminc koncert”. Elsősorban a balatoni régió borászait hívtuk meg, a vendég pedig az idén a móri borrégió. A zenéhez hasonlóan nem csak a nagy nevek és márkák jelennek meg a kínálatban, hanem a kisebb pincék borait is meg lehet majd kóstolni.

– Mit gondol, milyen szerepet játszik a VeszprémFest a régió kulturális életében? Van része abban a fesztiválnak, hogy a város pályázott a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címre?

– Annak, hogy Veszprém azt gondolta, vannak esélyei ebben a pályázatban szerintem több oka is van, de az egyik bizonyára az, hogy van néhány nagyon sikeres fesztiválja. Az Utcazene fesztivált például mindenképpen megemlíteném, ami nálunk néhány évvel idősebb, szintén európai színvonalú, ráadásul százezres tömegeket vonzó rendezvény. A VeszprémFest is a maga tizennégy évével egyik fontos eleme volt annak, hogy a város úgy döntött, részt vesz ebben a pályázatban, ami hatalmas lehetőség lenne nekünk és minden más kulturális szereplőnek is. Ha Veszprémnek sikerülne ezt a címet elnyernie, az jelenthetne egy kitörési és előrelépési lehetőséget számunkra is. Ennek segítségével olyan méretű rendezvénnyé válhatnánk, amely nem csak a hazai viszonyok között jelentős és számon tartott vidéki fesztivál, hanem regionálisan, az európai színtéren is.