Lengyelország: a visegrádi négyek hangja egyre erősebb Európában

Júliustól Magyarország veszi át a V4 elnökségét

MH/MTI – 2017.06.04. 15:32 –

A visegrádi együttműködésnek, a nemzeti parlamentek közötti intenzív kapcsolatoknak köszönhetően erőteljesebbé vált térségünk hangja Európában - értékelte a véget érő lengyel soros V4-elnökséget Stanislaw Karczewski lengyel szenátusi elnök a magyar közmédiának adott interjújában.

 

Stanislaw Karczewski az MTI-nek és a Kossuth Rádiónak nyilatkozva a visegrádi csoportban (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - V4) júniusban lezáruló lengyel soros elnökség idején folytatott parlamentközi együttműködés eredményeit foglalta össze. A júliusban kezdődő magyar elnökségre utalva úgy értékelte: Varsó "jó kézbe" adja tovább a stafétabotot.
"Tudatában vagyunk annak, hogy a visegrádi együttműködésben mennyire elkötelezett és érdekelt Kövér László házelnök" - mondta el Karczewski. A lengyel-magyar parlamenti együttműködést illetően úgy értékelte, hogy az "példásan" alakul. Ez azért is nagyon fontos, hogy Európában és az Európai Unióban "egységes, erőteljes hangon tudjunk beszélni" - hangsúlyozta.
"Ez az erőteljes hang éppen a visegrádi együttműködésnek köszönhetően volt jobban hallható" - fűzte hozzá. A V4-et a jószomszédi együttműködés, a kormányközi véleménycsere nagyon fontos fórumának nevezte. Kitért a közös biztonságra, amely - mint mondta - a regionális szinten folytatott párbeszéd révén is erősödik.
A parlamentek közötti együttműködésről szólva kiemelte a nemzeti parlamentek "óriási és növekvő szerepét" a nemzetközi színtéren. Fontosnak nevezte a képviselőknek az általános választásokon szerzett erős mandátumát, ami - mint hangsúlyozta - "felhatalmazást jelent, hogy döntéseket hozzanak a nemzet nevében, így a nemzeti parlamenteknek egyre nagyobb hozzászólási lehetőségük kell, hogy legyen az egységes Európában". 
Úgy vélte: a V4 "egyre jobban alakuló" együttműködéséhez éppen az járul hozzá, hogy "nagy hangsúlyt kap a parlamentek közötti együttműködés". "Ez olyan terület, amely nem oldja meg ugyan a politikai problémákat, de jó légkört teremt a megoldáshoz" - fejtette ki. Meggyőződésének adott hangot, hogy a magyar elnökség alatt ez a tendencia folytatódni fog.
A politikus kitért a májusban Varsóban rendezett parlamenti csúcstalálkozóra, melyen a V4 országai mellett más közép- és kelet-európai államok ( az uniós tagállamok és az EU-integrációra törekvő országok, összesen 24 állam) parlamenti vezetői vettek részt. Emlékeztetett arra, hogy az idei csúcsot a lengyel parlamentben második alkalommal tartották meg a szejm és a szenátus elnökeinek szervezésében. 
Úgy értékelte: a találkozón elhangzott felszólalások, valamint a csúcs keretében folytatott kétoldalú egyeztetések bizonyították, hogy a Közép- és a Kelet-Európa problémái nemcsak a csúcson résztvevő államok számára, hanem az egész kontinens szempontjából is fontosak. 
Megerősítette: ezentúl évente szerveznek hasonló csúcstalálkozót, amely - mint mondta - remény szerint nem csupán elmélyíti az országok közötti együttműködést, de a kétoldalú kapcsolatokon túlmutató fontos infrastrukturális beruházásokat is elősegíti. 
Arra a felvetésre reagálva, hogy egyesek mind a visegrádi országokban, mind az EU-ban úgy tekinthetnek e fórumra, mint a meglévő együttműködési formátumok riválisára, a lengyel szenátusi elnök kijelentette: "nem osztja ezt a véleményt". "Sokszor hangsúlyoztuk, hogy az együttműködés olyan bővítéséről van szó, melynek célja a V4 és az EU megerősítése" - fűzte hozzá. 
A csúcstalálkozó keretében "azokkal az országokkal találkozunk, amelyek integrációra törekednek az EU-hoz és a NATO-hoz egyaránt. Párbeszédet akarunk folytatni velük, tapasztalatokat cserélni, hogy ne érezzék magukat elszigetelve, lássák, hogy megnyitjuk az EU ajtaját" - jelentette ki. 
"Ez a formátum megerősíti a visegrádi négyeket, és valójában az EU előtt álló problémák megoldásához is hozzájárul" - fejtette ki Stanislaw Karczewski.