Francia–orosz együttműködés

Putyin és Macron kész közös megoldást keresni a konfliktuszónákban

Ulicza Tamás – 2017.05.30. 01:09 –

Franciaország és Oroszország hajlandó közös megoldást keresni a szíriai, ukrajnai, észak-koreai válságra és a terrorizmus ellen – jelentette ki hétfőn Versailles-ban Vlagyimir Putyin orosz elnök, miután tárgyalt vendéglátójával, Emmanuel Macron francia államfővel.

Putyin és Macron 20170530Macron és Putyin kézszorítása (Fotó: Reuters - Alexander Zemlianichenko)

Hosszú idő után látogatott újra nyugat-európai országba Vlagyimir Putyin orosz elnök, és először találkozott a két hete beiktatott új francia elnökkel, Emmanuel Macronnal. A két elnök közös sajtótájékoztatóján Macron hangsúlyozta: őszinte véleménycserét folytatott Putyinnal, és több kérdéssel kapcsolatban is kifejezték véleménykülönbségüket. A francia elnök hangsúlyozta országa készségét a szorosabb együttműködésre a szíriai válság megoldásában, mindenekelőtt a terrorizmus elleni harcban. Putyin közölte: francia kollégája kölcsönös hivatalos küldöttségeket javasolt ennek érdekében. A francia elnök leszögezte: „bármilyen vegyi fegyver szíriai bevetésére Franciaország azonnal megtorló intézkedésekkel fog válaszolni, amennyiben érintett.” A két ország együttműködését nehezíti, hogy bár mindkét fél támogatja az Iszlám Állam elleni harcot, mégis más oldalon áll a szíriai konfliktusban: Oroszország Bassár el-Aszad elnököt támogatja, Franciaország pedig az elnök ellen harcoló lázadó csoportokkal szövetséges nyugati csoport tagja, amely Aszadot vegyi fegyver bevetésével vádolja.

„Részletesen megvitattuk az ukrajnai helyzetet és a minszki folyamat megvalósítását. Támogattuk, hogy »a normandiai négyek« (Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország – a szerk.) megbeszéléseinek keretében a közeli jövőben folytassunk véleménycserét” – mondta Macron. Szükségesnek nevezte, hogy a normandiai fórum valamennyi résztvevője hozzáférjen az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet részletes jelentéséhez a konfliktusról.

Putyin leszögezte, hogy az Oroszország elleni szankciók nem járulnak hozzá a kelet-ukrajnai válság rendezéséhez. Kérdésre válaszolva kijelentette: Macron nem vetette fel a francia elnökválasztási kampányba történt állítólagos orosz beavatkozás kérdését. „Ez a téma nem létezik” – közölte az orosz elnök. Kijelentette, hogy Moszkva nem avatkozott be a franciaországi kampányba, és védelmébe vette márciusi moszkvai találkozóját Marine Le Pennel. A Nemzeti Front vezetőjéről Putyin megjegyezte: olyan politikus, aki baráti kapcsolatokat akar kialakítani Oroszországgal, és furcsa lenne, ha Moszkva gorombán visszautasítaná azokat az európai politikusokat, akik szorosabbra kívánják fűzni vele a kapcsolatokat.