Tudjuk, hogyan lépjünk előre”

Magyarország belső erőforrásaira támaszkodik

Pálfy Dániel Ábel – 2017.05.27. 01:34 –

Kiáll a magyar kormány a hagyományos családi értékek mellett, s ebben számít a civil szervezetek és az egyházak támogatására – mondta tegnap Novák Katalin családügyi államtitkár.

Novák Katalin 20170105Nem akarjuk, hogy kioktassanak minket, tisztában vagyunk azzal, hogyan léphetünk előre – közölte tegnap Novák Katalin családügyi államtitkár, aki szerint „Magyarország megvédi a házasság intézményét, mint a férfi és nő között létrejövő egységet, amely önkéntességen alapul, illetve, a családot is, mint a nemzet túlélésének alapját”. Ezzel egy külföldi fórumon lezajlott korábbi beszélgetésre utalt, ahol arról próbálták meggyőzni, hogy „egy tanulási folyamat után majd mást gondolunk ezekről a fogalmakról”. Az államtitkár közölte, a kormány kiáll a hagyományos családi értékek mellett, s ebben számítanak a civil szervezetek, az egyházak, valamint más kormányok támogatására.

A csütörtökön bejelentett családtámogatási intézkedésekre rátérve Novák Katalin kiemelte, a jelenlegi migrációs válságban fontos hangsúlyozni, hogy hazánk külső erőforrások helyett belső erőforrásaira támaszkodik, és a kormány a magyar embereket szeretné támogatni. Jelezte, körülbelül száztizenhatezer diákhitel-tartozással rendelkező nőnek szól az a lehetőség, hogy 2018. január 1-jétől az első gyermek esetében a várandósság harmadik hónapjától kezdve három évre felfüggesztik a tartozás törlesztését. A második gyereknél nemcsak felfüggesztik, hanem el is engedik a hitel felét, míg a harmadik gyerek esetében teljes mértékben átvállalja az állam a tartozást.

A lakáscélú jelzáloghitellel rendelkezők terheit is szeretnék mérsékelni – folytatta –, ennek érdekében jövő évtől egy-egy millió forintot elengednek a családok tartozásából harmadik és további gyerekek vállalása esetén.

Végül cáfolta azokat a sajtóban megjelent híreket, amely szerint Philip Zimbardo világhírű pszichológus – aki egyébként csütörtökön tartott előadást a világtalálkozón – elhatárolódik a kormány családpolitikájától. Szerinte félremagyarázták a pszichológus szavait, aki „alig akart elmenni a rendezvényről” és gratulált a világtalálkozó megszervezéséhez is.