Megkövesedett a dinó bőre is

A meglelt őslény csaknem hat méter hosszú volt

Pálfy Dániel Ábel – 2017.05.23. 02:53 –

Különleges dinoszauruszleletet mutattak be Kanadában. Az eddig ismert egyik legjobb állapotban megmaradt fosszília egy eddig ismeretlen növényevő faj teteme, amelynek csontozatán még látható a megkövesedett bőr és a tüskés páncélzat.

nodosaurMinden idők egyik legrészletesebben és leginkább épségben megmaradt dinoszauruszleletét mutatták be május közepén a kanadai Royal Tyrell múzeumban. A körülbelül száztízmillió éves maradvány egy, rendszertanilag a Nodosauridae családhoz tartozó eddig ismeretlen fajú növényevő dinoszaurusz teteme, amelynek különlegessége, hogy a csontozaton még rajta van a fosszilizálódott bőr és a tüskés páncél. „Tulajdonképp egy dinoszauruszmúmia” – mondta róla Don Brinkman, a múzeum igazgatója. Az Ankylosauridák közé tartozó Nodosauridae családba tartozó dinoszauruszok a kréta időszakban élt, tojással szaporodó négylábú növényevő állatok voltak, melyeknek testét a ragadozók elleni védekezést szolgáló tüskés páncélzat borította.

A most talált fosszília egy eredetileg mintegy 5,4 méter hosszú és 1,4 tonnás súlyú dinoszaurusz testének elülső feléből áll, beleértve a teljes fejet, az egyik mellső lábat és a hátpáncél csípőig tartó részét, mellső vállainál két hatalmas, félméteres tüskével. A páncélzat csontlemezein még a pigmentek is megtalálhatók. Egyelőre nem tudják, hogy a lelet tartalmaz-e valamit a belső szervek maradványaiból, erre további kutatások deríthetnek majd fényt. A maradványokra bányászok bukkantak rá 2011-ben, egy albertai olajhomokbányában, ahová évmil­liókkal ezelőtt egy folyó sodorhatta le a tetemet, ami azért maradhatott ennyire épségben, mert gyorsan beborította a víz alatti homok. Jakob Vinther, a bristoli egyetem paleontológusa úgy fogalmazott, „olyan jó állapotban van, mintha pár hete még itt sétálgatott volna”. A szakemberek restau­rációs munkája háromezer órát és csaknem hat évet vett igénybe. A kutatók a National Geographic Societyvel együttműködve dolgoztak, az eredményeket pedig a National Geographic júniusi számában ismertetik.