Indulhatnak a Brexit-tárgyalások

Az uniós tagállamok jóváhagyták a bizottsági javaslatot

MH/MTI – 2017.05.22. 13:53 –

Jóváhagyta az európai uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács hétfőn az Egyesült Királyság EU-kilépéséről szóló tárgyalások megindítására vonatkozó európai bizottsági javaslatot, és ezzel elhárult az utolsó akadály is az egyeztetések megkezdése elől.

A rossz Brexitnél az is jobb, ha nincs megállapodás
Theresa May brit miniszterelnök szerint egy esetleges rossz megállapodásnál az is jobb, ha nem születik egyezség az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnésének feltételekről szóló tárgyalások végén. A brit kormányfő a BBC televízió hétfő esti választási interjúműsorában kijelentette: vannak Európában olyanok, akik meg akarják büntetni Nagy-Britanniát, amiért kilép az EU-ból, és a rossz megállapodás e szándék érvényesülését jelentené. Hozzátette: vannak olyan brit politikusok is, akik "bármit hajlandók lennének aláírni". Theresa May az interjúban kitért a bevándorlás kérdésére is, megerősítve: a kormányzó Konzervatív Párt változatlanul arra törekszik, hogy az évi nettó bevándorlást a 270 ezer főt meghaladó jelenlegi szintről néhány tízezerre csökkentse.

A javaslatot a tagországok uniós ügyekkel foglalkozó tárcavezetői fogadták el brüsszeli tanácskozásukon. A "valódi" tárgyalások viszont csak a június 8-i brit előrehozott választások után kezdődhetnek meg.

"Szeretnénk a lehető legkorábban megtartani az első tárgyalási fordulót, remélhetőleg már a június 19-i héten. Készek vagyunk, jól felkészültünk" - mondta Michel Barnier, a bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója. Hozzátette, előnyös lenne, ha az egyeztetésekről készített első jelentését bemutathatná már az uniós vezetők június végi csúcstalálkozóján.

"A huszonhetek részéről megkezdődhetnek az egyeztetések" - közölte Louis Grech, az EU soros elnökségét betöltő Málta kormányfő-helyettese, kiemelve a bennmaradó tagállamok egységét és egyetértését.

Sabine Weyand, a főtárgyaló helyettese pedig úgy vélekedett, hogy a tagállamok erős és világos mandátumot biztosítottak a brüsszeli testület számára.

A közzétett szöveg az iránymutatásokat is tartalmazza. Ezek közül az egyik legfontosabb a "szakaszos megközelítés", azaz hogy kizárólag akkor kezdődhetnek meg a tárgyalások az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatairól, ha a megfelelő ütemben haladnak az egyeztetések a kilépéssel kapcsolatos legfőbb kérdésekről: az állampolgárok jogairól, a brit pénzügyi kötelezettségekről, illetve az Ír Köztársaság és Észak-Írország közötti határellenőrzésről.

Az első kérdés kapcsán leszögezték, hogy az állampolgári jogok kölcsönösen tiszteletben tartására van szükség, aminek például azt is magában kell foglalnia, hogy öt év után állandó tartózkodási engedélyt kapjanak az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok, illetve fordítva, akkor is, ha ez az idő még nem telt le a kiválás pillanatában.

Hangsúlyozták azt is, az Egyesült Királyságnak eleget kell majd tennie a múltban hozott költségvetési döntések miatti pénzügyi kötelezettségeinek. Az unió ezen felül ahhoz is ragaszkodik, hogy a britek teljes egészében fedezzék a kiválási folyamat költségeit, például a Londonban működő uniós ügynökségek költöztetését is. Ezek mellett kitértek például arra is, hogy a cégeknek ne kelljen visszahívniuk a kiválás pillanatában már egymás piacain lévő áruikat. Mint írták, a jövőbeni kapcsolatokról csak a kilépést követően írhatják alá az egyezséget, de tárgyalni addig is lehet a tárgyalások második szakasza keretében.

A hétfői tanácsülés résztvevői közül többen is az EU-val szemben fennmaradó brit pénzügyi kötelezettségek rendezésének fontosságáról beszéltek. Bert Koenders holland külügyminiszer hangsúlyozta: "rendezni kell a számlát".

Sebastian Kurz, az osztrák diplomácia vezetője pedig az EU kiadásainak csökkentését és reformját sürgette, miután - mint mondta - a britek távozása évi mintegy 14 milliárdos lyukat üt az unió büdzséjén. "Számos olyan terület van, ahol pénzt tudunk megtakarítani" - fogalmazott.

Theresa May: a választások után tizenegy nappal megkezdődnek a tárgyalások

May hétfőn, a kormányzó brit Konzervatív Párt walesi tagozatának kampánygyűlésén tett említést a dátumról, részletek ismertetése nélkül. Kijelentette: már csak 17 nap van hátra a választásokig, és "az európaiak tizenegy nappal azután akarják elkezdeni a Brexit-tárgyalásokat".
Ennek alapján a kilépési tárgyalások június 19-én, hétfőn kezdődnének.

Theresa May nem tett említést arról, hogy az első tárgyalások milyen szinten folynak majd. Kijelentette ugyanakkor: a brit parlamenti választások tétje az, hogy Nagy-Britannia székét a tárgyalóasztal mellett ő, vagy Jeremy Corbyn, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje foglalhatja-e el, és az, hogy ő, vagy Jeremy Corbyn irányítja-e a London által remélt majdani megállapodáshoz vezető tárgyalássorozatot. 

"Nincs vesztegetnivaló idő, egy új kormánynak (Corbyn vezetése alatt) nem lenne elég ideje arra, hogy kiigazodjon" a Brexit-tárgyalásokon azok kezdete előtt - mondta a brit miniszterelnök.
Theresa May március végén aktiválta a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét, hivatalosan elindítva ezzel a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot.

Az 50. cikkely szabályozza e folyamatot, kétévi időtávlatot meghatározva a kilépési tárgyalásokra. Ennek alapján a brit EU-tagság 2019 márciusában szűnhet meg, hacsak a felek nem állapodnak meg a folyamat meghosszabbításáról. Ehhez azonban az Európai Unióban maradó 27 többi ország egyhangú beleegyezésére lenne szükség.

Az Európai Unió illetékesei nem hivatalosan már eddig is többször jelezték, hogy az érdemi kilépési tárgyalások csak a június 8-ára kiírt előrehozott nagy-britanniai parlamenti választások után kezdődhetnek, de pontos dátumot hivatalosan Theresa May említett először a hétfői walesi kampányrendezvényen.
EU-illetékesek a brit sajtónak korábban olyan nem hivatalos jelzéseket adtak, hogy az unió 18 hónap alatt szeretné lezárni az érdemi tárgyalássorozatot, megfelelő időt hagyva az Európai Parlamentnek, a brit parlamentnek és a tagországok törvényhozásainak a kilépési feltételekről szóló majdani megállapodás ratifikálására.
Theresa May a hétfői walesi kampánygyűlésen megerősítette: London a kilépési tárgyalásokon átfogó szabadkereskedelmi megállapodásról kíván egyezségre jutni az Európai Unióval. Hozzátette: a brit kormány "vámoktól és súrlódásoktól mentes" kereskedelmi forgalomra törekszik az unióban maradó országokkal a brit EU-tagság megszűnése után is.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke, akit Theresa May nemrégiben fogadott a Downing Streeten, a megbeszélés után kijelentette: a Brexit-tárgyalásokon először a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok, illetve az uniós társállamokban élő britek jogosultságainak további garantálásáról kell megállapodni.