Az Európai Unióban egyformaság helyett egyenrangúság kell

Lázár János: Erős nemzetállamokra van szükség

Őry Mariann – 2017.05.20. 00:58 –

„A kormány 2010 óta tudatosan szervezi, érvényesíti a magyar szuverenitás és függetlenség politikáját egy szövetségi rendszerben, az Európai Unióban” – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken, egy hallgatóknak szervezett, Európáról szóló díjátadón.

Kövér 20170520Zupkó Gábor, Kövér László és Lázár János a díjazott hallgatókkal (Fotó: Hegedüs Róbert)

Hangsúlyozta, az unió versenyképességének megőrzése, a Brexit és Európa átalakulása is olyan kihívás, amivel szembe kell néznie az uniónak. Lényeges kérdésnek nevezte, hogy Nagy-Britannia kilépése veszély vagy lehetőség-e az unió számára. A kormány álláspontja világos: győztesnek kell lennie Európának és Nagy-Britanniának is – jelentette ki. Hozzátette: kilépését követően Nagy-Britannia Magyarország legjelentősebb gazdasági partnere lesz az EU-n kívül. Lázár szerint Európa jövőjét illetően két álláspont áll szemben egymással: még nagyobb integrációra, több központi döntésre van szükség, vagy erős nemzetekre. „Mi nem az egyformaságban, hanem az egyenjogúságban az egyenrangúságban hiszünk” – fogalmazott, megjegyezve: Magyarországnak az erről folytatott vitában intenzíven részt kell vennie. Kiemelte: a magyar érdeket magyarok közreműködésével tudják érvényesíteni, és ehhez minden fiatalra szükség van, akik készek dolgozni azért, hogy Magyarország erősebb legyen és érdekeit érvényesíteni tudja.

Zupkó Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője hangsúlyozta, Magyarország elkötelezett tagja az EU-nak, aktív részese az unióról folytatott vitának és hasznosítja a tagságából származó előnyöket. A díjakat Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Lázár János és Zupkó Gábor adta át.