Szaúd-Arábiába utazik Trump

Az orosz ügy vizsgálata tovább folyik, meghallgatják a CIA volt igazgatóját

Ulicza Tamás – 2017.05.20. 00:56 –

A CIA volt vezetőjét is meghallgatják az orosz beavatkozási vizsgálatban. Donald Trump amerikai elnök a hét végén Szaúd-Arábiában kezdi meg első külföldi útját, s ez a Közel-Kelet kiemelt szerepét jelzi a washingtoni külpolitikában.

Mohamed bin Szalmán 20170520Mohamed bin Szalmán márciusban a Fehér Házban (Fotó: Reuters - Kevin Lamarque)

Meghallgatja kedden John Brennant, a CIA januárban leköszönt igazgatóját az amerikai képviselőház hírszerzési bizottsága annak a vizsgálatnak a keretében, amelyet a tavalyi elnökválasztásra gyakorolt esetleges orosz befolyás ügyében folytatnak – jelentette be csütörtökön a bizottság. Elemzők és volt titkosszolgálati alkalmazottak körében már régóta téma volt Brennan kimaradása a vizsgálódás keretében meghallgatottak közül: rajta kívül gyakorlatilag minden hírszerzési vezető megjelent már vagy a képviselőházi vagy a szenátusi bizottság előtt. A külföldi titkosszolgálati munkában kulcsszerep jut a CIA-nak, így Brennan választ adhat több felmerülő kérdésre.

Ugyanakkor Donald Trump elnök Juan Manuel Santos kolumbiai államfővel tartott sajtótájékoztatóján egy arra vonatkozó kérdésre, hogy valóban megkérte-e James Comey volt FBI-igazgatót a Michael Flynn elleni vizsgálat megszüntetésére, tömören kijelentette: „Nem, nem.” Amikor az újságíró felkérte az amerikai elnököt fejtse ki mondandóját, így válaszolt: „Nem, következő kérdés.”

Az elnök egy időre hátrahagyja a belpolitikai csatározásokat, legalábbis fizikailag, ugyanis a hét végén kezdi meg első külföldi útját, amelynek keretében Szaúd-Arábiába, Izraelbe, majd a Vatikánba utazik, azután Brüsszelben a NATO-csúcson, végül Szicíliában a G7-ek értekezletén vesz részt.

Herbert McMaster amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó elmondta, hogy Trump a szaúdi fővárosban kétoldalú megbeszélést folytat Szalmán bin Abdel-Azíz uralkodóval, a Mohamed bin Nájef trónörökössel és helyettesével, Mohamed bin Szalmánnal.

Rijádban az amerikai elnök kétoldalú megbeszélést folytat a Perzsa(Arab)-öböl menti arab monarchiák együttműködési tanácsának (GCC) vezetőivel is, majd részvételével nemzetközi fórumot tartanak, amelyre ötven muzulmán ország vezetői hivatalosak, akiknek Trump vasárnap a „békés iszlám” témájában tart beszédet. Elemzők szerint ugyanakkor több száz milliárd dollár értékű fegyverszállítási szerződést is aláírhat az elnök Szaúd-Arábiával.

A térség fontosságát jelzi a jelenlegi amerikai külpolitika számára, hogy Trump az első elnök, akinek megválasztása után a Közel-Keletre vezet első külföldi útja. Washingtoni megfigyelők szerint nem véletlen, hogy Trump a térségbe utazott, ahol elődje, Barack Obama politikáját, beleértve az Iránnal kötött „nukleáris megállapodást”, igen hűvösen fogadták.

Egy magas rangú amerikai tisztségviselő a washingtoni külföldi tudósítóknak tartott tájékoztatón elmondta, hogy az Egyesült Államok egyelőre nem akar külföldi konfliktusokba beavatkozni, az utazás általános témája inkább az, hogy egyenletesen osszák el a biztonság megteremtésének terheit, jusson nagyobb szerep az Egyesült Államok szövetségeseinek a világ különböző régióiban a biztonság megteremtésében.

„Ezt az üzenetet visszük a brüsszeli NATO-csúcsra, és ugyanezt az üzenetet címezzük az arab világnak is” – tette hozzá. A tisztségviselő szerint az Egyesült Államok nem akar a mostaninál több kötelezettséget vállalni, s nem lehet elvárni tőle, hogy oldja meg mindenki gondját, baját.