Ulicza TamásTrump ellenszélben

Veszélyes játékot játszik mostanában Donald Trump amerikai elnök

Ulicza Tamás – 2017.05.20. 00:51 –

Veszélyes játékot játszik mostanában Donald Trump amerikai elnök: miközben kemény támadás alatt áll az orosz beavatkozási vizsgálat és az FBI-igazgató, James Comey leváltása miatt, ő éppen maga alatt vágja a fát. Az elnök embereinek munkája eddig sem volt irigylésre méltó, de Trump a Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel közölt információk kapcsán igazán túltett mindenen.

A nevében sokunk kedvelt rajzfilmhősére hajazó H. R. McMaster nemzetbiztonsági tanácsadó megvédte az elnököt egy nyilatkozatban. Kijelentette, hogy ott ült a teremben, amikor Donald Trump Lavrovval tárgyalt, és az elnök semmi titkosat nem árult el az orosz diplomatának. Nem sokkal később az elnök, cáfolva az őt megvédő McMastert, kijelentette, joga van elárulni azt, amit elárult, és csak arra figyelmeztette az oroszokat, hogy az Iszlám Állam laptopokba rejtett robbanószerkezetekkel készül merényletek elkövetésére. Nem ez az első alkalom, amikor Donald Trump a saját feje után megy, és kibabrál az őt védő munkatársakkal. Ám az utóbbi időben annyira elvetette a sulykot, hogy senki nem sietett a védelmére, amikor napvilágot látott a híresztelés, miszerint korábban megkérte James Comey-t a botrány keretében távozott Michael Flynn nemzetbiztonsági tanácsadó elleni vizsgálat megszüntetésére.

Az elnök igazán rosszkor veszítette el a kontrollt, mert miközben saját hívei között egyre nagyobb a bizonytalanság, ő továbbra is támadás alatt áll a Lavrovnak kiadott „titkos információk” miatt – ami amúgy ezrek életét mentheti meg. A vád az, hogy Trump veszélybe sodorta az információt adó ügynököt – sugallta az amerikai média, amelyik azután, hogy Trump elmondta Lavrovnak egy viszonylag szűk közegben az információt, milliók elé tárja, hogy ez az értesülés izraeli ügynököktől származik. Az Iszlám Állam katonái pedig ülnek a tv előtt, nézik a CNN-t, és jegyzetelnek. Az amerikai televízió megad minden segítséget a terroristáknak, hogy megtalálhassák a róluk jelentő ügynököket.

Az amerikai média álszent módon kiszivárogtatást kiált és botrányt rendez, miközben hősként tekint azokra titkosszolgálati alkalmazottakra, akik nekik adják ki a hírszerzési információkat. A kulcs természetesen itt sem az, hogy mit tesznek, hanem, hogy a lövészárok melyik oldalán teszik.

Ahogy a volt CIA-alkalmazott, Philip Giraldi írta a The American Conservative portálon véleménycikkében: „két hónappal ezelőtt még fantáziálásnak neveztem volna minden olyan gondolatot, ami arra utalna, hogy az amerikai nemzeti titkosszolgálatokra épülve egy konspiráció le akarja váltani Donald Trumpot, de most már nem vagyok benne biztos.” Látjuk, van egy titkosszolgálati „ellenszele” a kormányzásnak, ugyanakkor az túlzás, hogy egy szervezett összeesküvésről lenne szó. Akármi azonban a szándék, a választási eredmények megváltoztatása titkosszolgálati eszközökkel az alkotmányba ütközik.

Két pontban Trumpnak mindenképpen igaza van. Először is: a kampánycsapata és Oroszország közti kapcsolat vizsgálata elsődleges fontosságú az FBI és a kongresszus számára már több mint fél éve, mégsem állt elő senki bizonyítékkal arra nézve, hogy bármiféle törvénysértés történt, vagy a csapat bármelyik tagja elfogadhatatlan dolgot tett volna. Másodszor pedig: az ügy feltárása kapcsán olyan információszivárogtatás-sorozat történt, amelynek forrásai mindig magas rangú titkosszolgálati körök voltak, mégsem vizsgálta ezeket soha senki komolyan. Trumpnak gatyába kell ráznia magát, mert furcsa kommunikációs módszerei csak addig hozhatnak hasznot, amíg nem saját embereit aknázza alá velük. Ellenfél akad bőven: süvölt a titkosszolgálati ellenszél és elfogult a média. Kár lenne, hogy az elnök a nagy vagdalkozás közben egyenesen kivágja maga alatt a fát.