Portik megúszta az életfogytiglant

A volt olajost nem zárták ki a kedvezményekből, büntetése egy részét már leülte, így akár öt év múlva szabadulhat a fegyházból

Csibra Tibor – 2017.05.19. 18:36 –

Kisebb módosításokkal helybenhagyta pénteken a Fővárosi Ítélőtábla az  Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő-gyilkosság ügyében született  korábbi határozatot: Portik Tamás mégsem kapott életfogytiglant.

Jogerősen tizenhárom év fegyházbüntetéssel sújtotta pénteken a Fővárosi  Ítélőtábla az 1998-ban elkövetett, négy halálos áldozatot követelő  Aranykéz utcai robbantás megrendelőjét, a kilencvenes évek olajos  ügyeinek egyik kulcsfiguráját, Portik Tamást. A merénylet egyik  elkövetője, Jozef Rohác életfogytiglant kapott, a szlovák férfi a  döntés értelmében legkorábban harminc év múlva bocsátható feltételes  szabadlábra. Rohác bűnösségét Fenyő János meggyilkolásában is  bizonyítottnak találta a táblabíróság, a határozat szerint ő végzett  1998 februárjában a médiamágnással. A Fővárosi Ítélőtábla – kisebb  módosításokkal – lényegében helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék egy  éve kihirdetett döntését a csaknem két évtizeddel ezelőtti  leszámolások ügyében. Az elsőfokú perben a vádpontok között szerepelt  a Cinóberként ismert néhai lányfuttató, Domák Ferenc megölése is.  Utóbbi ügyben a Fővárosi Törvényszék nem látta bizonyítottnak sem  Portik, sem Rohác és harmadik társuk, az ugyancsak egyebek mellett az  olajügyekből is ismert Ferencsik Attila érintettségét, ezért  felmentette őket. Az ügyészség ezt ugyan megfellebbezte, de a  másodfokú eljárás kezdetén a hatóság jelezte, hogy a Cinóber-ügyben  ejtette a vádat. A Fenyő-gyilkosság vizsgálatában Jozef Rohác  tettestársaként szerepelt az ugyancsak szlovák állampolgár Ladislav  Trnka, akit korábban a merénylők sofőrjének tartottak a  nyomozóhatóságok, végül semmit nem sikerült rábizonyítani. A férfit az  elsőfokú bíróság felmentette, s a felmentés tegnap jogerőre emelkedett.

A Fellebbviteli Főügyészség a másodfokú eljárás kezdetén jelezte, hogy  a minősítő körülmények miatt – előre kiterveltség, nyereségvágy, több  ember halálát okozó, sok ember életét veszélyeztetve elkövetett  gyilkosság – Portik Tamás mint felbujtó esetében is életfogytig tartó  szabadságvesztés kiszabását indítványozza. A Fővárosi Ítélőtábla  indokolása szerint Portik nem azzal bízta meg Rohácot, hogy robbantsa  fel az olajügyekben a rendőrséggel együttmőködő Boros József Károlyt,  hanem csak azzal, hogy ölje meg. A robbantás – amelyben Boroson kívül  az ügyvédje és két járókelő is meghalt – Rohác ötlete volt. A  törvényszék korábban ezzel indokolta, hogy Portik esetében nem  alkalmazta az életfogytiglant, és ezt az érvet tegnap osztotta a  táblabíróság is.

Portik Tamás már jogerős, tizenöt éves büntetését tölti Prisztás  József nagyvállalkozó megölése miatt, utóbbi ügyben ugyancsak  felbujtóként ítélték el. A két említett ügyében meghozott határozat  után úgynevezett összbüntetés vár rá. Ennek mértéke a jogszabály  szerint nem érheti el a nagyobb tartamú szabadságvesztés mértékét, ami  mindenképpen kedvezőbb az elítélt számára. Mivel Portik már csaknem öt  éve előzetes letartóztatásban van, ezt az időt beszámítják  büntetésébe. A hatályos törvény szerint a fegyházbüntetés is  harmadolható, és mivel Portikot egyik ügyében sem zárták ki a  kedvezményből, összesen tíz-tizenkét évet kell leülnie, és akár már öt  esztendő múlva szabadulhat.

Jozef Rohác egyfajta rekorder lett magyarországi büntetőperei alatt,  mert a Szlovákiában időközben újraindított nyomozások számos,  ugyancsak a kilencvenes években elkövetett felvidéki leszámolás  ügyében bizonyították érintettségét, így a Fővárosi Törvényszéken  tavaly kiszabott életfigytiglani büntetése kihirdetésének másnapján  hazájában is hasonló büntetést kapott. Egy korábbi államközi szerződés  alapján Rohác Szlovákiában töltheti le szabadságvesztését.