Nemzeti verseny a hungarikumokról

A vetélkedők magyar személyiségekről, tárgyi eszközökről, hagyományokról, gasztronómiáról szóló ismereteiket mérték össze

Gazsó Rita – 2017.05.19. 18:15 –

Tizenhárom iskolás csapat mérte össze tudását a Kárpát-medencei  hungarikum-vetélkedő nemzeti döntőjében. A diákok a versenyben  megmutathatták, mit tudnak a magyar értékekről, a hungarikumokról.

Lezsák-hung-NAB576x356Fotó: Nagy Balázs/Magyar Hírlap

Pénteken tartották a Kárpát-medencei hungarikum-vetélkedő nemzeti  döntőjét a Parlamentben. Komoly érdeklődés övezte az eseményt határon  innen és túlról egyaránt – mondta Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi  Minisztérium állami földekért felelős államtitkára a megnyitón. Úgy  fogalmazott: sokan élünk a Kárpát-medencében, akik otthonunknak  tekintjük ezt a vidéket. Közös a kultúránk, ugyanazon a nyelven  fogalmazzuk meg a gondolatainkat, mindezt érdemes rendszerbe foglalni.  A politika feladata, hogy ezt felkarolja: megnevezze, mi az a  hungarikum – tette hozzá. Rámutatott, a Kárpát-medencei hungarikum- vetélkedő éppen úgy szólt jelentős magyar személyiségek életpályáiról,  tárgyi eszközökről, hagyományokról, mint gasztronómiáról, tudományról  vagy sportról.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Hungarikum Bizottság tagja  úgy fogalmazott: egy olyan nemzedék képviselői vettek részt a  megmérettetésben, akik az ezredforduló után születtek, és ebben a  versenyben megmutathatták, mit tudnak a magyar értékekről, a  hungarikumokról. Azt mondta az alelnök, megtapasztalta, hogy az  indulókban megvan a tudás, érdeklődés, fantázia és képzeletbeli  csillogás is, ami ahhoz kell, hogy helyi forrásból merítkezve nézzenek  körbe a nagyvilágban és a Kárpát-medencében.

A verseny középpontjában a gyűjteményében szereplő hatvannégy  hungarikum állt. A többkörös, Kárpát-medencei szintű vetélkedő nemzeti  elődöntőjét április 21-én rendezték a Lakiteleki Népfőiskolán. A  tegnapi nemzeti döntőben tizenhárom csapat mérte össze tudását,  amelyekre kreatív és hagyományos versenyfeladatok vártak. A zsűri  döntése alapján a gyulai Magvető Református Általános Iskola és Óvoda,  valamint a székesfehérvári Nemes Nagy Ágnes Kollégium csapata győzött,  az ő nyereményük többek között kétnapos hungarikum-kirándulás.