Fellendülés előtt a közép-európai régió

Kocsi János: A kedvező folyamatokat a költségvetés élénkítéssel, a monetáris politika pedig laza kondíciókkal támogatja

MH/MTI – 2017.05.19. 15:38 –

A közép-európai régió a következő két évben fellendülés előtt áll, ezt a külső körülmények mellett a belső tényezők is alátámasztják - mondta Kocsi János, a Pioneer Alapkezelő Zrt. részvény-portfólió menedzsere pénteken Budapesten, a cég sajtóbeszélgetésén.

kocsi jánosKocsi János, a Pioneer Alapkezelő Zrt. részvény-portfólió menedzsere. Fotó: privatbankar.huKiemelte: a térség egyes államaiban a GDP nő, az államháztartási egyenlegek és a fizetésimérleg-pozíciók (Romániát kivéve) javulnak. Ráadásul a régió országai sokat profitálhatnak a beinduló európai növekedésből, gazdaságaikban vannak olyan ágazatok, "motorok, amelyek napjainkban még csak alapjáraton forognak", de hamarosan felpöröghetnek. Ilyen motorok mindenekelőtt az európai uniós támogatások, melyek a következő két évben jelentős külső forrást biztosítanak a térségnek - mutatott rá Kocsi János. 

Kifejtette: a kamatok mindenütt alacsony szinten vannak, és az infláció szintje még nem indokolja, hogy érdemben legyenek kamatemelések. Hozzátette, hogy az itteni bankok kitisztították a mérlegeiket, de a hitelezés eddig még nem lendült be, az államháztartási hiány pedig sehol nem indokol megszorításokat, sőt, több országban további fiskális lazítást is lehetővé tesz.

Közép-Európa országainak ezt a néhány évig még kitartó kegyelmi állapotot arra lenne érdemes felhasználni, hogy gazdaságaikat tartós felzárkózási pályára állítsák - vélekedett a szakértő, hozzátéve, ennek feltétele az intézményrendszer átalakítása és hatékonnyá tétele, ami magában foglalja az oktatás, az egészségügy és az igazságszolgáltatás fejlesztését, az állami beruházások és vállalatok hatékonyságának növelését, a bürokrácia csökkentését.

Hangsúlyozta: Magyarország még a régión belül is kiemelkedően jól teljesített az elmúlt években, és a következő két esztendőre kitekintve is jelentős növekedés lehet az országban. Ennek egyik oka, hogy Magyarország feltehetően minden más régiós országnál több uniós támogatást hív le a következő két évben. Emellett fellendülőben van a lakossági fogyasztás, amit az emelkedő reálbérek a következő időszakban még erőteljesebben támogatnak. A folyamatokat a költségvetés élénkítéssel, a monetáris politika pedig laza kondíciókkal támogatja.

Kérdésre elmondta: a Pioneer elemzői szerint a magyar jegybanki alapkamat akár 2020-ig a mostani szinten maradhat, az infláció a következő két évben a 2-3 százalék között lehet, az uniós források beáramlása miatt a forint a 300-310 forint/euró sávban maradhat.