Nagy István: Az agrárágazat adta a magyar gazdaság hajtóerejét tavaly

Megnyílt a 21. Pápai Agrárexpo

MH/MTI – 2017.05.19. 13:52 –

A mezőgazdaság tavaly a magyar gazdaság hajtóerejét jelentette - fogalmazott a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a vasárnapig tartó 21. Pápai Agrárexpo pénteki megnyitóján.

Nagy István elmondta: a fejlesztésre fordítható agrártámogatások óriási lehetőséget jelentenek az ágazat számára. A hosszú távú biztonságos működést a kiszámítható bevételek alapozzák meg - húzta alá.  Nagy István közölte: 16 500-zal bővült tavaly a mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma, hozzátéve, hogy kiemelten fontos az utánpótlás, amit az ágazatot jellemző folyamatos innováció garantál.  

A vasárnapig tartó rendezvényen szakmai konferenciák, kerekasztal-beszélgetések, mezőgazdasági gépbemutatók látogathatók. A pénteki Nyugat-magyarországi agrárfórum 2017 konferencia központi témája az élelmiszer-feldolgozás lesz. Szombaton a vadászaté a főszerep és családi programok is várják az érdeklődőket vasárnap kora estig.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke elmondta: az élelmiszergazdaságban robbanásszerű a változás, ami a klímaváltozás által előidézett kihívásokkal párosul. A klímaváltozásra méltó válasz adható az ágazat modern eszközeivel - húzta alá. Elmondta azt is, hogy a Pápai Agrárexpóhoz hasonló rendezvények jó alkalmat teremtenek arra, hogy a mezőgazdaság eredményei megismerhetők legyenek.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke úgy vélte, az expo megtalálta helyét a város, a régió, az ország és az agrárium életében. A tavalyi Pápai Agrárexpón 120 kiállító és 13 ezer látogató volt jelen, az idén pedig közel 140 kiállítóval nyit a rendezvény 4700 négyzetméteren, köztük a mezőgazdasági gépforgalmazók képviseltetik magukat a legnagyobb számban, ők mintegy 2600 négyzetméteren várják az érdeklődőket.

Áldozó Tamás, Pápa polgármestere (Fidesz-KDNP) örömét fejezte ki, hogy a korábban nehézségekkel küzdő Pápai Hús Kft. mára a felszámolásból megerősödve került ki.

A megnyitót megelőzően együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, amelynek értelmében egyebek mellett a kamara segíti a szürkemarha határon túlra irányuló kereskedelmét.  

Kis Miklós Zsolt: Nyáron döntenek az agrártámogatási pályázatokról

A nyári időszakban döntés születik a beérkezett agrártámogatási pályázatokról és a tervek szerint újabb pályázatokat is megnyitnak - mondta a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára az agrárexpo alkalmával tartott szakmai konferencián, pénteken.

A Nyugat-magyarországi agrárfórum 2017 konferencián Kis Miklós Zsolt közölte: míg az előző uniós ciklusban másfél esztendő alatt 31 pályázatot hirdettek meg 800 milliárd forint értékben, addig a jelenlegi uniós ciklusban 68 pályázat jelent meg 1300 milliárd forint értékben. Hozzátette: költséghatékonyságot javító tevékenységre kevés pályázat érkezett, ezért ezeket a pályázatokat újra megnyitják, a tervek szerint a nyáron.

Közölte, 2016-ban rekordösszegű pályázati pénzt fizettek ki, késlekedés elsősorban az újonnan bevezetett elemek esetében történt, ilyen például a zöldítésre szánt összeg. Kis Miklós Zsolt elmondta: a meghirdetett 1300 milliárd forint március óta elérhető. A május 18-i állapot szerint a pályázatok több mint 50 százaléka a beruházási célú, mintegy 42 százalékuk normatív pályázat. Eddig 58 ezer pályázati anyagot bíráltak el, 33 ezer pozitív döntés született - mondta.

Az államtitkár kitért arra is, hogy 4 ezer pályázatot most értékelnek, egyebek mellett az állattartó telepekre vonatkozó pályázatokat. Sok olyan pályázat is van, amelyeket a Magyar Államkincstár még nem adott át tartalmi értékelésre a Miniszterelnökség számára, ezek például az öntözésfejlesztést, kisüzemek fejlesztését és a szennyvízkezelést érintő pályázatok. Elmondta, az Európai Bizottságnál kezdeményezték a források átcsoportosítását, ennek eredményére vár a Miniszterelnökség - mondta. Kis Miklós Zsolt kifejtette: 400 milliárd forint értékű pályázati keret nyitva áll még, egyebek mellett öntözésfejlesztésre, borászati termékfejlesztésre, erdősítésre, környezetvédelemre igényelhető pénz.