Balog Zoltán: A lengyel-magyar családpolitikának kell meghatároznia Európát

Az emberi erőforrások minisztere a Magyar szerelem című kiállításon hangsúlyozta a család fontosságát

MH/MTI – 2017.05.19. 13:24 –

Olyan Európát szeretnénk, amelyben a lengyel és a magyar családok ereje adja Európának az erejét - hangsúlyozta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pénteken Varsóban, a Magyar szerelem című, a lengyelországi magyar évad egyik záróeseményeként rendezett néprajzi kiállítás megnyitóján.

balog varsó leadBalog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere beszédet mond a lengyelországi magyar évad egyik záróeseményeként rendezett Magyar szerelem című néprajzi kiállítás megnyitóján a varsói néprajzi múzeumban 2017. május 19-én. MTI Fotó: Emmi / Bartos GyulaA varsói néprajzi múzeumban rendezett, a magyar népművészet szerelmi motívumait bemutató tárlat Sebő Ferenc együttesének fellépésével gazdagított megnyitóján részt vett Piotr Glinski lengyel kormányfő-helyettes és kulturális miniszter, jelen volt a több mint 220 tárgyi emléket bemutató, mintegy 600 négyzetméternyi területű tárlatot összeállító szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum igazgatója, Cseri Miklós. 

Novák Katalin: Lengyelország és Magyarország szerint is fontosak a családi értékek
Lengyelország és Magyarország szerint is fontosak a családi értékek, ezt mindkét ország igyekszik kormányzati szinten is megjeleníteni és támogatni a családbarát szemléletmódot a lehető legtöbb területen - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára pénteken az MTI-nek telefonon.
Novák Katalin azt mondta, Magyarország és Lengyelország hasonló demográfiai problémákkal küzd: alacsony a gyermekvállalási kedv, kevés gyermek születik.
Ugyanakkor mindkét kormány felismerte, hogy a családok támogatásán keresztül tudja megerősíteni az országát, valamint azt, hogy fontos a munka és a család összeegyeztetésének segítése - emelte ki az államtitkár.
Megjegyezte, Lengyelországban is voltak olyanok, akik attól tartottak, hogy a családpolitikai intézkedések miatt a nők kivonulnak a munkaerőpiacról, ám ennek épp az ellenkezője történt: a munkaerőpiaci adatok kedvező irányba fordultak, és a gazdasági adatok is visszaigazolják, hogy sikeres a lengyel családpolitika is.
Novák Katalin elmondta, Lengyelország figyelmesen tanulmányozza a magyar családpolitikai intézkedéseket, jó példának látják a családi adókedvezményt, az otthonteremtési kedvezményt vagy a bölcsődeépítési programot. Látva a javuló demográfiai eredményeket, eredményesnek ítélik a magyar kormány családokat érintő intézkedéseit - jelentette ki.
Hozzátette, Lengyelország úgy látja, hogy Magyarországon értékalapú kormányzás folyik, és fontosnak tartja, hogy bizonyos értékek - például a család - határozottabban megjelenjenek a lengyel kormány munkájában is.
Novák Katalin szólt arról is, hogy Magyarország is figyelemmel kíséri a lengyel családpolitikai intézkedéseket. Nem ugyanolyanok a megoldások, de nem ugyanolyan a lengyel és a magyar társadalom sem, ezért mindkét országnak meg kell találnia a saját útját a társadalompolitika vonatkozásában - fogalmazott.
Ezért mindkét ország veszélyesnek tartja azt az európai uniós tervet, amely egységes szociális ellátórendszerről szól, az egységesítés következtében ugyanis pont azok az értékek vesznének el, amelyeket az egyes tagállamok tudnak adni a saját állampolgáraiknak. A megbeszélésen megállapodtak arról, hogy ebben az ügyben határozottan kell fellépni, és a saját állampolgárok érdekeit kell szem előtt tartani - fűzte hozzá.

Balog Zoltán beszéde elején lengyel fordításban idézte Petőfi Sándor Szabadság, szerelem című költeményét. Kifejtette: a magyar és a lengyel történelem során a szabadság és a szerelem mindig is összetartozott. 
Utalva a kiállítás lengyel címére - mely "magyar szeretetként" is értelmezhető - elmondta: két nép közötti szeretetről "ritkán szoktak a diplomáciában beszélni", a leggyakrabban gazdasági együttműködésről, diplomáciai érdekekről, geopolitikai meghatározottságról esik szó. Ha Berlinben, Washingtonban, Brüsszelben vagy éppen Moszkvában vagyunk, az utóbbi fogalmakat használunk - szögezte le. Ha viszont "Varsóban, Krakkóban, illetve Budapesten tárgyalunk, a lengyelek és a magyarok közötti szeretetről szoktunk beszélni" - folytatta, úgy értékelve: a gazdasági és diplomáciai érdekek csak ezután következne", illetve erre alapulnak.
Régi bölcsesség, hogy a közös érdek csak ideig-óráig köti össze a szövetségeseket, a két nép közötti kapcsolat szeretet és barátság révén lehet csak tartós - emlékeztetett.
"Ha a szerelem megnyilvánulásairól beszélünk, igazából saját identitásunkról van szó" - mondta Balog, kiemelve a népi kultúra, ezen belül a házasságkötési szokások szerepét a magyar nemzeti kultúra megőrzésében. "Erre a hagyományra, identitásunk lényegére, a család fontosságára gondolunk vissza a 21. században is, amikor a lengyel és a magyar családpolitikát próbálunk összekapcsolni és szövetségessé tenni Európán belül" - fejtette ki.
 "Olyan Európát szeretnénk, amelyben a lengyel és a magyar családok ereje adja Európának az erejét" - jelentette ki, úgy értékelve: ha ebben szövetségesek vagyunk, ez "nemcsak egy szociálpolitikai, hanem egy súlyos értékbeli kérdés". Utalva Piotr Glinski beszédére a népszokások változásairól, metamorfózisáról, elmondta: "ha van ilyen változás, bízzunk benne, hogy Európa egyszer vissza fog térni a családi értékekhez egy újabb metamorfózissal".
"Maradjunk jó barátok, azzal jól fogunk tenni Európának" - mondta végezetül Balog Zoltán.
Piotr Glinski beszédében leszögezte: a globalizáció idején "nagyon fontos visszatérni a forrásokhoz, mégpedig bátor és őszinte módon". A szerelmi témájú kiállításra utalva elmondta: a magyar évad "a lengyeleknek címzett sajátos udvarlás", a rendezvények száma és minősége azt mutatja, hogy "a magyar barátaink érzelmei erősek, őszinték és igazak". 
Bejelentette: az évad a varsói király várban megrendezendő, a magyar modernizmust bemutató nagyszabású tárlattal zárul majd.
Balog Zoltán pénteken Piotr Glinskivel, valamint Elzbieta Rafalska család-, munkaügyi és társadalompolitikáért felelős miniszterrel tárgyal, délután a Varsói Egyetem Kelet-Európa Tanulmányok tanszékére látogat, és előadást tart Európa jövője - a mi jövőnk címmel.