Svédország ejti az Assange elleni vádakat

Assange: A háború még csak most kezdődik

MH/Independent – 2017.05.19. 11:32 –

A WikiLeaks közleménye szerint Svédország hatálytalanította az Assange ellen kiadott letartóztatási parancsot, így lehetséges, hogy a férfi elhagyhatja a nagykövetséget, ahol 2012-ben keresett menedéket a letartóztatás elől.  

Az ausztrál férfi ellen 2010-ben indítottak nyomozást, miután két nő nemi erőszak, illetve molesztálás miatt panaszt tett a svéd hatóságoknál. Assange, aki akkoriban egy előadás miatt járt Stockholmban, megalapozatlannak nevezte a vádakat. 2015-ben a molesztálás vádja elévült, így a svéd ügyészség kénytelen volt megszüntetni a nyomozást abban az ügyben. A nemi erőszak ügyét Marianne Ny svéd főügyész indoklása szerint azért ejtette, mert úgy látta, nem halad a nyomozás, és belátható időn belül nem lett volna lehetőségük Assange letartóztatására. Ny jelezte: a férfi ellen 2010-ben kiadott európai elfogatóparancsot is visszavonták. A főügyész egyúttal figyelmeztetett: ha Assange a nemi erőszak 2020-as elévülése előtt belép Svédországba, újraindulhat ellene az eljárás.

Pénteken kora este a diplomáciai képviseletnél összegyűlt újságíróknak a nagykövetség első emeleti teraszáról nyilatkozva Assange kijelentette: hét éve él "fogságban" hivatalos vádemelés nélkül, gyermekei úgy nőttek fel, hogy ő nem lehetett velük, és ezt "sem megbocsájtani, sem elfelejteni" nem fogja.
Assange szerint a vádemelés nélküli fogva tartás és kiadatás "gyakorlattá vált az Európai Unióban", annak a törekvésnek a részeként, amelynek célja az EU átalakítása föderális állammá.
Hozzátette: a svéd ügyészség pénteki döntése "fontos győzelem" számára, de "az igazi háború még csak most kezdődik", mivel a brit hatóságok továbbra is le akarják tartóztatni őt, az amerikai hatóságok pedig deklarálták, hogy neki és munkatársainak nincsenek semmiféle jogai.
Assange kijelentette: a WikiLeaks folytatja a birtokában lévő dokumentumok nyilvánosságra hozatalát, sőt az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA) érintő iratok közlését fel is gyorsítja.
Nem válaszolt arra a kérdésre, hogy elhagyja-e az ecuadori nagykövetséget, de közölte, hogy jogi képviselői felvették a kapcsolatot a brit hatóságokkal "a párbeszéd megkezdésének reményében".

A nőt, aki azt állítja, hogy Assange megerőszakolta, ügyvédje szerint sokkolta a döntést. "Botrány, hogy egy nemi erőszakkal gyanúsított ember elkerülheti az igazságügyi szerveket és a bírósági tárgyalást". Elisabeth Massi Fritz közölte: védence továbbra is kitart amellett, hogy Assange megerőszakolta.     Assange az elmúlt hét évben következetesen tagadta az ellene felhozott vádakat.         

A 45 éves férfi 2012 óta Ecuador londoni nagykövetségén él, ahol azért keresett menedéket, mert attól félt, hogy ha kiadják Svédországnak, akkor Stockholm később kiadhatja az Egyesült Államoknak, ahol a WikiLeaks által közölt szigorúan titkos dokumentumok nyilvánosságra hozatala miatt akarják felelősségre vonni, s akár több évtizedes börtönbüntetést is kaphatna.
A brit rendőrség - Marianne Ny svéd főügyész döntése ellenére - közölte pénteken: le fogja tartóztatni a WikiLeaks-alapítót, ha elhagyja a nagykövetség épületét, mert korábban óvadék ellenében került szabadlábra, de bírósági tárgyalására már nem ment el.
Ecuador külügyminisztere, Guillaume Long pénteken a Twitteren üdvözölte a svéd döntést, és felszólította Nagy-Britanniát": tegye lehetővé. hogy Assange biztonságban elhagyhassa az országot. 
"Ez teljes győzelem Julian Assange számára" - mondta Per Samuelsson, a férfi ügyvédje a TT svéd hírügynökségnek. "Szabadon elhagyhatja a nagykövetséget, ha akarja. Természetesen boldog és megkönnyebbült, de azért nehezményezi, hogy ilyen hosszú ideig tartott a dolog" - tette hozzá.
Assange a hír hallatán egy szélesen mosolygó képet posztolt önmagáról a Twitteren.
Az ausztrál hacker később a Twitteren közölte: nem felejt, és nem bocsát meg azoknak, akik miatt nem láthatta a gyermekeit felnőni. "Hét évig tartottak fogva vádemelés nélkül, mialatt a gyermekeim felnőttek és a nevemet a sárba taposták" - írta. Assange ennek ellenére sem lehet teljesen felszabadult, hiszen továbbra is kiadhatják az Egyesült Államoknak.    
Donald Trump amerikai elnök kormánya áprilisban megerősítette: a WikiLeaks-alapító elfogása kiemelt fontosságú.         

A kiszivárogtató oldal a svéd bejelentés után a következőt írta a Twitteren: "Nagy-Britannia nem hajlandó sem megerősíteni, sem cáfolni, hogy kapott-e Julian Assange kiadatására vonatkozó kérelmet az Egyesült Államoktól. Innentől az Egyesült Királyság lesz a figyelem középpontjában."