Elnököt választanak Iránban

Az előrejelzések alapján a hivatalban lévő vezető, Haszan Róháni a voksolás legfőbb esélyese

MH/MTI – 2017.05.19. 07:50 –

Elnökválasztás kezdődött péntek reggel Iránban, amely nagyarányú  részvétel  mellett folyik, így meghosszabbították a szavazás idejét.

Az állami televízió az eredetileg tervezett urnazárás előtt röviddel jelentette be, hogy "a szavazók rohamára" tekintettel, legalább két órával meghosszabbították a szavazást. A belügyminisztérium 72 százalékosra becsülte a részvételi arányt.
Az államfőválasztás két fő esélyese a hivatalban levő Haszan Róháni és a klérus körében nagy befolyással rendelkező, keményvonalas konzervatívként számon tartott Ebráhim Raiszi.

A 68 éves, mérsékelt Róháni négy éve azzal az ígérettel nyerte meg a választást, hogy nyitottabbá teszi Iránt és több szabadságot biztosít otthon az iráni állampolgároknak, váratlanul erős vetélytársra talált az Ali Hamenei, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője szövetségesének tartott Raiszi személyében, akit bírja a befolyásos biztonsági erő, a Köztársasági Gárda hallgatólagos támogatását is.
A választás fontos Iránnak a régióban és világban játszott nemzetközi szerepe szempontjából - hangsúlyozta Róháni, aki két évvel ezelőtt megállapodott a vezető nagyhatalmakkal az iráni atomprogram visszafogásáról a gazdasági szankciók enyhítéséért cserébe.

Raiszi a legszegényebbek támogatását ígérte, és a hazai termelésre és a befektetésre épülő "ellenálló gazdaságot" tekinti elsődlegesnek.
"Bárki is nyeri meg a választást, segítünk neki ezt a fontos és komoly feladatot teljesíteni" - jelentette ki Róháni, miután leadta voksát.

"Tiszteletben tartom a nép szavazatát és az eredményt én és az embereim egyaránt tiszteltben fogjuk tartani" - jelentette ki Raiszi a szavazás után a FARS hírügynökség jelentése szerint.

A legutóbbi elnökválasztáson Róháni több mint háromszor annyi szavazatot kapott, mint az őt követő jelölt, de a mostani eredmény szorosabbnak ígérkezik, mivel több konzervatív politikus mondott le a jelöltségről, hogy Raiszit támogassa. 

Politikai elemzők, illetve közvélemény-kutatási előrejelzések szerint Haszan Róháni kaphatja a legtöbb szavazatot május 19-én, de a győzelemhez szükséges többséget - a voksok legalább 50 százalékát - valószínűleg nem tudja majd megszerezni. Emiatt második fordulót tarthatnak az első két helyen végzett jelölt részvételével május 26-án.

Országszerte a biztonsági erők mintegy 350 ezer tagját vonultatták fel a szavazás miatt - jelentette az állami televízió. A belügyminiszter délben közölte, hogy nem érkeztek jelentések választási csalásról.

A szavazatok összeszámlálása várhatóan helyi idő szerint éjfélkor (magyar idő szerint  este  tíz  óra előtt) kezdődik és a végeredményt az urnazárás után 24 órával teszik közzé. 
Az államfővel egyidejűleg helyi önkormányzati választást is tartanak Iránban.