Hoppál Péter: A magyar érdek az elsődleges, ezt támadja Brüsszel

A kvótával kapcsolatos szabályozások ellen nem csak Magyarországgal együtt a visegrádi országok is kiállnak

MH/MTI – 2017.05.18. 19:48 –

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár szerint a 2010-es kormányváltással született meg a magyar érdek elsődlegességét hangsúlyozó irányelv, ez váltott ki Magyarországgal szemben komoly nemzetközi ellenállást.

Csehország: Rothadó alapokon nyugszik a kvóta
Csehország sem kér a kvótából Csehországnak mintegy 2600 menekültet kellene letelepítenie a 160 ezer menedékkérő elosztását szolgáló uniós mechanizmus keretében, de eddig csak 12 menekültet fogadott be Görögországból. "Rothadó alapokon" nyugszik az az elképzelés, amelynek alapján az EU meg akarja reformálni a menekültügyet - fogalmazott a cseh belügyminiszter. Szerinte a reform jelenlegi formájában nem tud majd kezelni egy újabb, a 2015-ösnél nagyobb menekültáradatot. Csehországnak világos érvei vannak (a kvótával szemben), és ezt a nézetét a visegrádi négyek csoportjának másik három tagja - Magyarország, Szlovákia és Lengyelország - is osztja - tette hozzá Chovanec, aki az uniós belügyminiszterek tanácskozása előtt nyilatkozott a sajtónak.
A fideszes politikus a nemzeti konzultációról szervezett országjárás keretében tartott csütörtöki békéscsabai lakossági fórumon azt mondta: az Orbán-kormánynak a magyar érdekek szem előtt tartásával sikerült kivezetnie az országot a 2010-es csődközeli helyzetből. Az emberek megadóztatása helyett a bankokat és a multinacionális vállalatokat adóztatták meg, ekkor "kezdődött az őrület, őrjöngés és üvöltözés volt Brüsszelben" - tette hozzá.

Egyetlen bank és multivállalat sem vonult ki Magyarországról, és 12 ország vette át ezt az adópolitikát - húzta alá.

Hoppál Péter közlése szerint másodszor a rezsicsökkentés miatt "üvöltöztek", végül amiatt vált állandóvá "az őrjöngés" a belga fővárosban, mert Magyarország kerítéssel zárta le a migrációs útvonalat, így védve a külső erőkkel szemben a közbiztonságot.

Kifejtette: a kormány a világban és az Európai Unióban egyedülálló családtámogatási rendszert dolgozott ki; 2010 óta 770 ezer új munkahely jött létre, 3,7 millióról 4,4 millióra nőtt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliség 12-ről 4 százalékra esett; csökkentették a személyi jövedelemadót, amivel százmilliárdok maradtak "a dolgozó magyar embereknél", több szakmában bérprogramok, életpálya-modellek indultak.

Az államtitkár szerint a nemzetegyesítés is történelmi előrelépés volt Trianon óta, mostanra 700-800 ezren kérték a magyar állampolgárságot.

Az illegális bevándorlás hatásait beláthatatlanoknak nevezte. "Ha már beengedtük őket, nem lehet kitoloncolni, az embertelen" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a családegyesítés miatt egy migráns rövid időn belül tízet jelent.

Az ENSZ szerint Ázsiában és Afrikában népességrobbanás várható; a balkáni útvonalon jelenleg is 80 ezren vannak úton, török táborokban 3,5 millióan várakoznak. Ez azt bizonyítja, hogy a tömegáradatnak legalább 35 évig lesz utánpótlása - mondta Hoppál Péter.

Az illegális migrációt ráadásul "globális ügynökszervezetek" is segítik - jelentette ki.

"Nem kicsi a tét, ezért fordultunk az emberekhez a nemzeti konzultációval" - mondta, hozzátéve, hogy azt már 1,5 millióan küldték vissza, soha ennyien nem vettek még részt konzultációban.

Nyitrai Zsolt: Magyarország nem változtat a bevándorláspolitikáján

Magyarország nem változtat bevándorláspolitikáján - hangoztatta Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

A fideszes képviselő az Álljunk ki Magyarországért! elnevezésű országjárás keretében szervezett józsefvárosi lakossági fórumot megelőzően úgy fogalmazott: "meg fogjuk védeni az igazunkat, meg fogjuk védeni a hazánkat". Egyre többen látják, hogy ebben a kérdésben "igazunk van", más országok is. "Ezen az úton fogunk továbbmenni" - tette hozzá.

Kocsis Máté (Fidesz-KDNP), Józsefváros polgármestere azt hangsúlyozta, hogy "nem lehet lesöpörni az asztalról" annyi ember véleményét, ahányan eddig visszaküldték a nemzeti konzultációs íveket, és ez komoly támogatást jelent a kormánynak a nemzetet érintő kérdésekben.