Olasz semmítőszék: A bevándorlóknak alkalmazkodniuk kell a befogadó ország szabályaihoz

Precedensértékű ítélet született egy szikh férfi ügyében

MH/MTI – 2017.05.16. 11:22 –

Precedensértékűnek számít az olasz semmítőszék döntése, amellyel helybenhagyta egy Olaszországban élő indiai szikh bevándorló ügyében hozott ítéletet arról, hogy a bevándorlóknak kötelező alkalmazkodniuk az őket befogadó ország értékeihez - jelentette az olasz sajtó kedden.  

A döntés szerint elfogadhatatlan, hogy egy bevándorló a saját értékeihez ragaszkodva tudatosan megsértse az őt befogadó ország társadalmi szabályait.

A harmadfokú bírói testület egy Olaszországban élő szikh férfi ügyében határozott. A Lombardia tartománybeli Goito kisvárosában élő férfit 2015-ben kétezer eurós bírságra ítélték, mivel egy húsz centiméteres késsel közlekedett Goito utcáin. A városban jelentős számú szikh közösség él. A férfi szerint a ruhája övén viselt kés (kirpan) a fején hordott turbánhoz hasonlóan az általa gyakorolt vallás jelképének számít, és "vallási kötelezettségből" hordta. Ezért fordult a legfelsőbb bírósághoz a rá kiszabott pénzbírság eltörlését kérve.

A semmítőszék azonban elutasította a fellebbezést, hangsúlyozva, hogy a "soknemzetiségű társadalomban a különböző nemzetiségű személyek együttélése szükségszerűen megköveteli, hogy a bevándorlók és a befogadó társadalom közös alapértékeket valljanak. Az integráció nem jelenti az eredeti kultúra elhagyását (...), korlátot szabnak azonban a befogadó társadalomban érvényes emberi jogok és törvényi előírások."

Történelmi ítéletről beszélt Roberto Calderoli, az Északi Liga szenátora, aki szerint a bevándorlóknak minden olasz törvényt tiszteletben kell tartaniuk, azzal kezdve, hogy közterületen nem viselhetnek arcukat eltakaró fátyolt, burkát vagy nikábot. Ha a bevándorlók "nem fogadják el szabályainkat, nem maradhatnak Olaszországban " - mondta Roberto Calderoli. Luca Squeri, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) képviselője szerint a semmítőszék nemet mondott az integrációra, amelyet a balközép római kormány szorgalmaz. Khalid Chaouki, a balközép Demokrata Párt (PD) marokkói származású képviselője megjegyezte, jó lenne, ha a bíróság a "nyugati kultúra" fogalmát is meghatározná.

A semmítőszék kimondta, hogy az integráció nem különíthető el társadalmunk és kultúránk jogszabályaitól - hangoztatta Giancarlo Perego, az olasz püspöki kar (Cei) Migrantes szervezetének igazgatója. A Cesnur torinói valláskutató intézet viszont felhívta a figyelmet arra, hogy a kirpan viselete engedélyezett Kanadában, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban.

Olaszországban 60 ezer szikh él, a második legnagyobb közösség Európában az Egyesült Királyság után. A brit hadsereg szikh harcosai részt vettek Olaszország felszabadításában a második világháborúban. Jelenleg elsősorban az észak-olaszországi agrártérségekben, Venetóban és Lombardiában élnek. A lombardiai Pessina Cremonesében van az egyik legnagyobb európai központjuk. Az olaszországi szikhek motorozáskor sisakot sem viselnek, arra hivatkozva, hogy a turbánt nem vehetik le a fejükről.