Bővítik a pedagógusok eszköztárát

Szeptembertől a kilencedik évfolyamon is ingyenes lesz a diákok tankönyve

Korompay Csilla – 2017.05.15. 01:52 –

Kreatív pedagógusoknak hirdetett pályázatot az oktatáskutató intézet, a feltöltött munkák a köznevelési portál segédanyag-kínálatát bővítik.
Pályázatot hirdetett digitális tananyagainak bővítésére az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézete (EKE OFI). A Nemzeti Köznevelési Portálon (NKP) jelenleg is elérhető oktatási segédanyagok eredményesebbé tehetik a tanórai és az otthoni tanulást, ezért egyrészt buzdítják a pedagógusokat ezek használatára, másrészt arra kérik őket, jelentkezzenek saját anyagokkal is. Saját készítésű tananyagként az NKP-val létrehozható vagy oda feltölthető bármilyen tartalomtípus megfelel – írja honlapján az EKE OFI –, lehet tehát jó gyakorlat, ismétlő vagy összefoglaló tesztsor, interaktív feladat, formátumát tekintve video- vagy hangfájl, kép, letölthető dokumentum, külső hivatkozás, PDF-állomány is.

Segítségül témaötleteket is adnak a pályázóknak, akiknek három, a NKP-ról kiválasztott elemet mindenképpen be kell építeniük saját munkájukba. Ezt javíthatják a még a feldolgozatlan területekre tett javaslatokkal, vagy olyan „érdekességekkel, amelyek gazdagítják a témát, további lehetőséget adnak a tantárgyközi kitekintésre, fejlesztik a diákok komplex látásmódját és támogatják a csoportmunkát”. Ahhoz, hogy egy pedagógus részt vehessen a pályázaton, először is regisztrálnia kell a köznevelési portálon, majd lementenie a kiválasztott anyagokat a saját tartalomtárba, ezután elkészíteni a három új elemet és az ismertető diát, amely gyakorlatilag az óravázlat szerepét is betölti. Meg kell adnia a nevét, iskoláját, osztályát, a tanulócsoportjának bemutatását, jellemzését, a benyújtott eszközcsomag témáját és címét. A legjobb eszközcsomagot beküldők között értékes könyvcsomagot, valamint éves Új Köznevelés- és Mikkamakka-előfizetést sorsolnak ki. A beküldési határidő június 15.

A diákok 85 százaléka ingyen kapja a tankönyveket a következő tanévtől, a kormány döntése értelmében a tankönyvek ingyenességét a 9. évfolyamig kiterjesztik - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkára. A kormány 2011-ben tűzte ki célul, hogy 2013-tól ingyenessé teszik a tankönyveket az általános iskola 1-8. osztályos tanulói számára. Ezt egészítik ki a középiskola első évfolyamával.