Brenzovics: A kárpátaljai magyarokért fogok dolgozni

Ismét lesz képviselője az ukrán parlamentben a kárpátaljai magyarságnak

MH – 2014.10.31. 17:25 –

Mindenekelőtt a kárpátaljai magyar közösség stratégiai céljainak megvalósításán fog dolgozni az új ukrán törvényhozás képviselőjeként - mondta pénteken Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, aki parlamenti mandátumot szerzett az államfő pártjának listáján.

lead brenzovicsBrenzovics, aki a múlt vasárnapi előre hozott választásokon a 62. helyen szerepelt Petro Porosenko Blokkjának (BPP) listáján, elmondta: fontosnak tartja, hogy ismét lesz képviselője a kárpátaljai magyarságnak az ukrán parlamentben.

Annak ismeretében, hogy a központi választási bizottság (CVK) pénteken közzétett adatai szerint a BPP 64 képviselőt küldhet választási listájáról a parlamentbe, a KMKSZ elnöke kifejtette: örvendetes, hogy a kárpátaljai magyar szavazók teljes mellszélességgel kiálltak Petro Porosenko mellett mind az elnökválasztás, mind a parlamenti választás során, jelezve, hogy egyetértenek az államfő és pártja európai irányultságú programjával.

"A céljaink nagyrész egybevágnak, hiszen a kárpátaljai magyarok is a béke megteremtését, az európai integrációt és a hatalom decentralizációját akarják" - fogalmazott.

A kárpátaljai magyarság jogait biztosítani kell

Hangsúlyozta, azon fog munkálkodni az ukrán törvényhozásban, hogy sikerüljön elérni azokat a célokat, amelyeket a KMKSZ és az elnökjelölt Porosenko közötti választási megállapodásban fektettek le májusban. Ide sorolható a kárpátaljai magyarok európai szabványoknak megfelelő nyelvhasználati jogainak a biztosítása, a magyar oktatási rendszer fejlődéséhez szükséges feltételek megteremtése, a tömbmagyarság érdekeinek figyelembe vétele az ukrajnai területi-közigazgatási reform során, és nem utolsó sorban a kárpátaljai magyarság parlamenti képviseletének lehetővé tétele – tette hozzá.

A kérdésre, hogy milyen parlamenti bizottságban szeretne tevékenykedni, Brenzovics elmondta: olyanban, ahol a legtöbbet tehetné a kárpátaljai magyarság jogainak biztosítása érdekében. Azt is közölte, hogy ukrajnai magyar parlamenti képviselőként szeretné előmozdítani az ukrán-magyar kapcsolatok erősödését, s ezáltal Ukrajna európai integrációjának az elősegítését.

Kitért arra, tenni szeretne annak érdekében, hogy javuljon Kárpátalja és ezen belül a kárpátaljai magyarság nem mindig barátságos viszonya a szomszédos nyugat-ukrajnai régiókkal, így Galíciával és Bukovinával. Közös a történelmi múltunk egy része és közösek az érdekeink abban, hogy együtt csatlakozzunk Európához – emlékeztetett Brenzovics László.


Forrás: MTI