Csúszik Sobotka lemondása

Zeman tartja magát az eredeti forgatókönyvhöz

Őry Mariann – 2017.05.05. 03:49 –

Sajátos jelenet zajlott le a prágai elnöki palotában: Milos Zeman elnök a kormányfő lemondására számított, Sobotka azonban tárgyalni érkezett.

Csaknem másfél évtizedes Bohuslav Sobotka cseh kormányfő és Milos Zeman elnök feszült viszonya, de a két szociáldemokrata politikus közti tegnapi nyílt szóváltás még így is nagy sajtóvisszhangot kapott. Sobotka a napokban jelentette be lemondását, tegnap azonban már úgy érkezett Zemanhoz a prágai Hradzsinba, hogy csak tárgyalni akart. Zeman viszont nem erre számított, protokollárisan ennek megfelelően volt előkészítve az elnöki palota egyik fogadóterme, ám Sobotka a lemondását rögzítő levél nélkül érkezett. Zeman felszólította, nyilatkozzon, majd Sobotka azt mondta, politikai konzultációra jött. Az elnök közölte, őt lemondásról tájékoztatta Sobotka hivatala, s ehhez a forgatókönyvhöz tartja magát. Így megköszönte Sobotka munkáját, és felkérte, kormánya teljesítse feladatait az új kabinet kinevezéséig, majd elvonult. Sobotka ezután újra a mikrofonhoz lépett, és újságíróknak elmondta, miről akar tárgyalni Zemannal. Közölte: elsősorban szeretné megtudni az elnöktől, hogyan értelmezné a kormányfő lemondását. A szokásjog szerint eddig ez egyben az egész kormány lemondását is jelentette. Zeman a sajtó szerint elfogadná Sobotka leköszönését, de minisztereit a helyükön hagyná, ám a kormányfő ezt elfogadhatatlannak tartja, s tisztázni szeretné, mielőtt lemond. Mint mondta, pártjának van forgatókönyve a kormányválság megoldására, egyetlen feltétele, hogy a kabinetnek ne legyen már tagja Andrej Babis pénzügyminiszter, az ANO mozgalom elnöke, akit adócsalással gyanúsítanak. Szerinte a kormányválságot Babis tisztázatlan pénzügyei okozták, Zeman szerint viszont az, hogy Sobotka a kabinet lemondásáról döntött. Az éles szóváltás után a két politikus állítólag mégis leült tárgyalni.

Sobotka és Zeman viszonya azóta feszült, hogy 2003-ban előbbi nem támogatta Zeman első államfői kinevezését. A helyzetet bonyolítja, hogy a szociáldemokrata pártban Zemannak továbbra is nagyszámú híve és nagy befolyása van.