Macron meggyőzte a francia nézőket

Az elnökválasztás jelöltjei keményen támadták egymást első televíziós vitájukon, ahol kevés szó esett a programjuk lényegéről

Harle Szilvia – 2017.05.05. 03:44 –

Nem kímélték egymást első televíziós vitájukon a vasárnapi francia elnökválasztás második fordulójába jutott jelöltek. A szuverenista Marine Le Pen „a féktelen globalizáció” jelöltjének nevezte a centrista Emmanuel Macront, aki szerint ellenfele „a kudarc szellemiségét” képviseli.

franciaLe Pen és Macron teljesen eltérő álláspontot képvisel (Fotó: Reuters/Eric Feferberg)
Éles, személyeskedő támadások jellemezték a francia elnökjelöltek első, szerda esti televíziós vitáját. Sorsolás alapján először a jobboldali Nemzeti Front jelöltje, Marine Le Pen szólalhatott meg, aki azonnal letámadta a favoritnak számító ellenfelét. Mint mondta, Emmanuel Macron a féktelen globalizáció jelöltje. Le Pen azzal vádolta Macront, hogy győzelme esetén lehetővé tenné Németország számára, hogy szétverje Franciaország gazdaságát, majd hozzátette, bármi történik, Franciaországot egy nő fogja vezetni, vagy én vagy Angela Merkel, vagyis a német kancellár. A centrista jelölt Macron szerint Le Pent a kudarc szellemisége vezérli, és stratégiája a hazugságok terjesztése. Mint mondta, riválisa győzelmével a franciák kilépnének az Európai Unióból és az eurózónából, pedig Franciaországnak abban rejlik az ereje, hogy mindenhol tündököl.

A vita első felét végig vagdalkozás jellemezte, és egyértelművé vált, hogy a két jelölt semmiben nem ért egyet. A terrorizmus elleni harcról szóló elképzelések kifejtésekor Le Pen azt állította, hogy Macron elnéző az iszlamista fundamentalizmussal. Macron szerint a terroristák azt szeretnék, ha Le Pen nyerné az elnökválasztást, mert ezzel elérnék céljukat, a nemzet megosztását.

Az Elabe közvélemény-kutató intézet felmérése alapján a vitán a tévénézők 63 százaléka Macront találta meggyőzőbbnek Le Pennel szemben, akire a megkérdezettek 34 százaléka szavazott. Az Opinionway közvélemény-kutató intézet friss felmérése szerint pedig Macron egy éve alakult politikai mozgalma, a Lendületben! (En Marche!) megszerezheti a többséget a nemzetgyűlésben a júniusi, kétfordulós választásokon, jelöltjei az 577 fős nemzetgyűlésben 249–289 helyet szerezhetnek. A Marine Le Pent jelölő Nemzeti Front viszont az adatok alapján csak 15–25 képviselői helyre számíthat. A csütörtöki francia napilapok példátlanul durvának, zavarosnak és alacsony színvonalúnak értékelték a televíziós vitát.

Tegnap Macron a szerda óta interneten terjedő hírek miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen álhírek terjesztése miatt, miután riválisa, Marine Le Pen a tévévitában arra célozgatott, hogy Macron a Bahamákon offshore számlával rendelkezhet, bankárként keresett jövedelmének egy részét menekítette ki.