Agrárgazdasági kapcsolatokat kell fejleszteni Ukrajnával

Sikeresek voltak Magyar Levente magyar gazdaságfejlesztést népszerűsítő körútjai Kárpátalján

MH/MTI – 2017.04.21. 15:23 –

Ukrajna és Magyarország között az első helyen az agrárgazdasági kapcsolatok fejlesztése szerepel - mondta Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkára pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán.

Bitay Márton egy magyar-ukrán mezőgazdasági üzleti fórumon tartott sajtótájékoztatón elmondta, egyebek közt a szántóföldi növénytermesztés, az akvakultúra, az állategészségügy és az erdőgazdálkodás területén lehet szorosabbra fűzni a kapcsolatokat a két ország között.

Sikeresek voltak Magyar Levente magyar gazdaságfejlesztést népszerűsítő körútjai Kárpátalján
Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára sikeresnek ítéli a magyar kormány kárpátaljai magyar vállalkozásoknak nyújtott gazdaságfejlesztési támogatását népszerűsítő, pénteken záruló körútját, amelynek során a Magyarországgal szomszédos ukrajnai megye mintegy 40 településén közel háromezer magyar vállalkozóval találkozott.
Az egy hónapon belül harmadik hivatalos kárpátaljai látogatásának mezőkaszonyi állomásán Magyar Levente nNagyon fontosnak nevezte, hogy személyes jelenlétével is igyekezett növelni a bizalmat a kárpátaljai magyar vállalkozókban, akik "történelmi okokból eleve szkeptikusan viszonyulnak minden olyan ígérethez, amely államtól érkezik".    
"Úgy érzem, sikerült meggyőznöm a kárpátaljai magyar embereket arról, hogy ezúttal éljenek bátran a magyar állam által számukra nyújtott lehetőségekkel, és minél többen nyújtsák be a pályázataikat, mert - a szabályokat betartva - jó eséllyel nyerni fognak" - hangsúlyozta. Megjegyezte, a bizalomépítéshez jó alapul szolgált a gazdaságfejlesztési program múlt évi első szakasza, amikor a kárpátaljai magyar pályázók 97 százaléka, több mint ezer vállalkozás jutott vissza nem térítendő támogatáshoz több mint kétmilliárd forintnyi összértékben, s a földnevesítéshez nyújtott támogatásból összesen mintegy 14 ezer kárpátaljai magyar részesült.

 

Számos olyan környezet- és természetvédelmi szempont van, melynek mentén Magyarország és Ukrajna képviselői nemcsak a diplomáciai, hanem üzleti szinten is együttműködhet egymással - tette hozzá az államtitkár.

Bitay Márton szerint a két szomszédos ország az "élő" kapcsolatok előmozdításában érdekelt, a fórum helyszíne, Kisvárda a magyar-ukrán határ közelsége miatt jó kiindulópont ehhez. Az üzleti fórumon bemutatott termékek is jelzik, hogy a két ország jó úton halad, egyre több üzleti kapcsolat jön létre Ukrajna és Kárpátalja, illetve Magyarország között - fogalmazott.

Olga Trofimceva, Ukrajna Agrárpolitikai és Élelmezésügyi Minisztériumának európai integrációs ügyeket felügyelő miniszterhelyettese a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, az országok közötti együttműködés "csírája" a kisvárdai térségben van.

Az ukrán mezőgazdasági tárca támogatja az ilyen és ehhez hasonló rendezvények megtartását, valamint együttműködik a magyar Földművelésügyi Minisztériummal - közölte a miniszterhelyettes. Hozzátette, Magyarország és Ukrajna már létrehozta egymással azokat a stabil politikai kapcsolatokat, amelyeket a gazdasági ágazatra is ki lehet majd terjeszteni.
Kiemelte, a kisvárdai fórum hagyományteremtő rendezvény, amelyen a magyar és ukrán üzletembereknek lehetőségük van egymás termékeinek, vállalkozásainak megismerésére. A rendezvényen keretszerződéseket írnak alá a felek, együttműködéseket kötnek az agráriumot érintően, ezen belül kiemelten a bortermelés és állatorvosi területen - tette hozzá.
A rendezvényen a magyar és ukrán mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatok képviselői, tanácsadók, forgalmazók, valamint nagyobb kereskedelmi hálózatok képviselői vettek részt.